• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JÁTRA ČCHAO

  • 600 g vepřových jater
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g zelí, spařit (nebo listy špenátu)
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 50 g černých hub
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sádlo

Omáčka

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce červeného desertního vína
  • ½ hrnku hovězího vývaru
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli

1. Játra nakrájet na tenké plátky, obalit v maizeně, nechat ležet, osmažit, nechat okapat.
2. Osmažená játra dát na pánev, zelí (špenát), česnek, černé houby, zalít omáčkou.
Víno: Frankovka.

JÁTRA A VEPŘOVÉ S BROKOLICÍ

  • 300g vepřových jater, nakrájet na plátky
  • 300g vepřového, nakrájet na plátky
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 stroužky česneku, nakrájet drobně
  • 2½ cm zázvoru, nakrájet
  • 8 stonky cibule, nakrájet na 4 cm
  • 8 sušených čínských hub
  • 300 g brokolice, odstranit stonky a vařit 10 minut ve vodě se lžičkou cukru a oleje, vyjmout a nechat vychladnout
  • 2 lžíce vína

Marináda na játra

  • 4 cm zázvoru, nakrájet na tenké plátky
  • 3/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky tmavé sójové omáčky
  • ½ lžičky bílého pepře
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vína

Marináda na vepřové

  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky bílého pepře
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 2 lžičky vína
  • 1 lžičky kukuřičného škrobu

1. Smíchat položky na marinádu na játra, vmíchat játra a marinovat nejméně 20 minut.
2. Smíchat položky na marinádu na vepřové, vmíchat vepřové a marinovat nejméně 20 minut.
3. Rozpálit sádlo, když začne kouřit přidat sezamový olej, přidat česnek a zázvor, pak vepřové, když je měkké, tak houby, po minutě játra.
4.  Přilít brandy a víno. Přikrýt pokličkou a dusit 2 minuty.
5. Přidat brokolici a cibuli a kukuřičný škrob rozmíchanou v trošce vývaru.
Víno: Rulandské modré, pozdní sběr.

VEPŘOVÁ JÁTRA S MANDLEMI

  • 400 g vepřových jater, nakrájet na plátky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky soli
  • pórek, nakrájet na kostičky 2 cm
  • 1 kapie, nakrájet na kostičky 2 cm
  • 1 malá cibule, nakrájet na kostička
  • 50 g bambusu nebo kedlubny, nakrájet na kostičky 2 cm
  • 100 g mandlí
  • ½ hrnku hovězího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky octa
  • sádlo

1. Játra obalit ve škrobu a osmažit, nechat okapat.
2. Osmažená játra dát na rozpálený olej, přidat zeleninu a mandle,
3. Přidat zbylé položky.

KUŘECÍ JÁTRA S MLÉKEM

  • 450g kuřecích jater, přiměřeně nakrájet
  • 3 lžíce másla
  • sádla
  • 1 cibule, nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • ½ lžičky chilli
  • 1 hrnek mléka, v něm vylouhovat 1 lžíci strouhaného kokosu
  • ¼ hrnku mandlí
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli

1. Na sádle osmažit játra, uvnitř ještě růžová.
2. Na másle osmažit cibuli, česnek, chilli, přidat játra a ostatní položky a provařit až 10 minut, občas promíchat.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ