• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

AMERICKÉ LÍVANCE


Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité medem to je ta správná kalorická výbava do začínajícího dne. Příprava zabere pár minut, ale výsledek je velká dobrota.
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3 dcl vlažného mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • ½  lžičky soli
  • javorový sirup na přelití 

1. V míse smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl.
2. Do důlku v mouce dát rozmíchané vejce, máslo, mléko, vypracovat těsto.
3. Smažit na pánvi.
Podávat s: javorovým sirupem (medem), ovocem, šlehačkou rozšlehanou s lučinou

KUŘE V JOGURTU

  • kuřecí stehna, odstranit kůži, vykostit
  • 3 velké cibule, drobně nakrájet
  • 6 stroužků česneku, rozmačkat
  • 1 lžička drceného kardamonu
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky drceného hřebíčku
  • ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky chilli
  • ¼ lžičky skořice
  • bílý jogurt
  • máslo
  • 1,5 dcl drůbežího vývaru
  • sůl

1. Koření smíchat a vetřít do masa, vetřít česnek, osolit.
2. Cibuli osmažit na másle, zamíchat do jogurtu.
3. Na stejném tuku osmažit maso.
4. Maso přendat na pekáč, podlít vývarem, zalít jogurtem s cibulí dát do trouby rozehřáté na 170°C, péct 40 minut.
Podávat s plackami.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

KUŘE MARENGO

  • 1 kuře
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 dl bílého vína
  • 1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, hrubě nakrájet
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • 200 g žampiónů, oloupat, odstranit dřeně, klouboučky nakrájet na silnější plátky
  • 2 stroužek česneku
  • 3 lžíce vypeckovaných zelených oliv
  • 8 plátky veky, osmažit
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

1. Kuře rozdělit na logické díly, osolit, poprášit hladkou moukou.
2. V kastrole rozehřát olej s máslem, prudce osmažit části kuřete, přendat do pekáče.
3. Do kastrolu přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat česnek, když zavoni, přidat víno, zredukovat na 1/3.
4. Obsah kastrolu přidat do pekáče, přidat nakrájené žampióny, olivy.
5. Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, kousky kuřete upéct do měkka. V průběhu pečení obrátit, podlít teplým vývarem.
Podávat s osmaženou vekou.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

RÝŽOVÝ NÁKYP

20 dkg rýže
1 l mléka
10 dkg cukru na oslazení rýže
½ lžíce cukru do mléka na vaření rýže
1 lžička cukru na dušení jablek
60 dkg oloupaných jablek bez jadřinců, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce třešňové marmelády
3 lžíce mandlových lupínků
nastrouhaná kůra z 1/3 pomeranče
10 dkg změklého másla
4 bílky
máslo na vytření pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
¼ lžičky skořice
1 hřebíček
vanilkový cukr na posypání
sůl

Sněhový krém
3 bílky
20 dkg cukru
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Vmíchat cukr.

Rýži propláchnout vařící vodou.
Do mléka přidat ½ lžíce cukru, špetku soli, přivést k varu, přidat rýži, vařit 6 minut.
Rýži scedit, dát vychladnout.
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Do menšího kastrolu dát malé množství vody, 1 lžičku cukru, ¼ lžičky skořice, 1 hřebíček
V míse vyšlehat máslo do pěny, přidat žloutky, citrónovou kůru, vanilku, 10 dkg cukru, míchat 10 až 15 minut.
Přidat studenou rýži, mandle, zvolna vmíchat sníh.
Pekáč vytřít máslem, vysypat strouhankou, rozprostřít ½ hmoty, na ní rozložit plátky jablek, středy vyplnit marmeládou, na jablka rozprostřít druhou část hmoty.
V pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 35 minut, až povrch zčervená.
Pekáč vyndat, potřít sněhovým krém, dát zapéct při 180°C na cca 2 minuty, až povrch krému dostane světlehnědý nádech.
Posypat vanilkovým cukrem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ