30 ks meruněk
několik meruněk nakrájet, uvařit v malém množství cukrového rozvaru
30 g droždí
40 g cukru
0,65 l mléka, ohřát
1,4 kg hrubé mouky
1 vejce
sůl
muškátový květ
máslo
tvaroh
lístky máty
cukrový rozvar
šlehačka
Kvásek: v míse rozmíchat droždí s trochou cukru a mléka dohladka, lehce zahustit hrubou moukou.
Na hotový kvásek lehce nasypat všechnu zbylou mouku.
Mísu zakrýt utěrkou, nechat v teple dokud kvásek nevystoupí.
Ke kvásku přidat cukr, vejce, špetku soli a špetku muškátového květu, udělat těsto, těsto zpracovávat dokud se nezačnou dělat bubliny, podle potřeby dolít mléko.
Těsto dát na pomoučněný vál, vyválet silnější plát, vykrajovat kolečka, do nich balit meruňky.
Knedlíky nechat ještě chvíli kynout. Vkládat do vařící vody, vařit 4 minuty.
Prezentace: porce knedlíků sypat tvarohem, cukrem, polít rozpuštěným máslem, přidat rozvařené meruňky, přidat šlehačku.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




