• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZAPÉKANÉ PALAČINKY S TVAROHEM

250 g hladké mouky
1 vejce, rozmíchat
0,5 l mléka
1 lžička cukru
nastrouhaná kůra ze ¼ citrónu
moučkový cukr na posypání
špetka soli
olej na smažení

Náplň
30 dkg měkkého tvarohu
2 žloutky
3 bílky
1 lžíce změklého másla
2 lžíce hrozinek
1 lžíce cukru
nastrouhaná kůra z ½ citrónu

Z bílků ušlehat tuhý sníh.
Do mísy vložit máslo, přidat cukr, promíchat, až se cukr ve žloutku rozpustí, přidat tvaroh, promíchat, hrozinky, cukr, citrónovou kůru, promíchat, vmíchat sníh.

Na zalití palačinek
1 dcl mléka
1 lžička cukr
1 žloutek
V menším kastrolu promíchat.

Do mísy prosát hladkou mouku, přidat sůl, citrónovou kůru, cukr, promíchat.
Přidat vejce, mléko, promíchat řídké (tekuté) těsto, nechat 10 minut stát, promíchat, případně zředit mlékem.
Rozehřát pánev, přidat malé množství oleje, sběračkou přidat tolik těsta, aby vznikla tenká palačinka, osmažit z obou stran (první palačinka se zpravidla nepovede).
Před každou další palačinkou přidávat jen minimálně oleje.
Palačinky potřít náplní, srolovat, šikmo přepůlit.
Pekáč vymazat máslem, naskládat palačinky, zalít směsí mléka a žloutku, dát zapéct do trouby rozehřáté na 180°C.
Prezentace: palačinky sypat moučkovým cukrem.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

OŘECHOVÁ NÁPLŇ

10 dkg lístkových oříšků, nastrouhat nebo rozsekat v mixeru
1 lžíce vody
1 lžíce cukru
3 lžíce smetany na šlehání
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 sáček vanilkového cukru
1 hřebíček, roztlouct v hmoždíři
1 lžíce strouhanky

Cukr svařit s vodou „na tenkou nit“.
Přidat teplou smetanu a ostatní suroviny, dobře promíchat.
Nechat vychladnout.

MAKOVÁ NÁPLŇ

15 dkg máku
3 dcl mléka
1 lžíce cukru
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžíce rybízové marmelády
½ lžičky skořice
½ lžíce hořké čokolády
½ lžíce másla
nastrouhaná kůra z ½ citrónu

Mák umlít.
Do kastrolu dát mléko, cukr, promíchat, přidat mletý mák, vařit, až je mák měkký.
Mák scedit, dát do mísy, přidat máslo, promíchat, přidat ostatní suroviny, dobře promíchat.

JABLKOVÁ NÁPLŇ

30 dkg jablek
10 dkg cukru
½ lžičky skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
1 badyán
strouhaný perník

Jablka oloupat, zbavit jádřinců.
Do kastrolu dát trochu vody, cukr, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, skořici, badyán, přivést k varu, přidat jablka. Dusit, až jsou jablka měkká.
Badyán vyndat, zbytek prolisovat, podle potřeby zahustit perníkem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ