• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PEČENÁ KACHNA NADIVOKO

1 kachna, odkrojit konce křídel
50 g špeku
1 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na kolečka
0,5 l drůbežího vývaru
2 bobkové listy
4 zrnka jalovce, rozdrtit
pepř
sůl

Kachnu potřít drceným jalovcem vně i uvnitř, vně i uvnitř opepřit, osolit.
V pekáči rozpustit sádlo, přidat špek, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Obsah pánve přendat do pekáče, kachnu položit do pekáče na prsa, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, ale jen pod kůži, aby se uvolnilo sádlo.
Z pekáče pak sádlo odebrat, kachnu podlít malou částí horkého vývaru, přidat bobkový list.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Příloha: rýže, noky.
Víno: Frankovka, Rulandské modré.

Omáčka
konce křídel, případně drůbky, pokud u kachny byly
1 malá mrkev, hrubě nakrájet
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
2 dcl bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
4 zrnka celého pepře
2 zrnka jalovce
1 bobkový list
pepř
sůl

Zatímco se kachna peče, opražit v kastrolu krátce mouku. Přidat máslo, 1 minutu smažit, míchat. Zředit vínem, míchat, ihned přidat zbytek vývaru a zředit.
Přidat ostatní suroviny, vařit 30 minut, případně doplňovat dalším vývarem.
Scedit do dalšího kastrolu, po upečení kachny vmíchat výpek, ale bez připálených zbytků, provařit, dochutit pepřem, solí.
Znovu přecedit.

PEČENÁ HUSA NA GROBSKÝ ZPŮSOB

1 husa 4 kg
2 jablka
mléko na opláchnutí soli

Husu nasolit vně i uvnitř, nechat 12 hodin ležet.
Husu opláchnout od soli mlékem.
Do dutiny vložit jablka.
Husu položit na pekáč, prsa dolů, mírně podlít vodou.
Péct odkryté v troubě  předehřáté na 170°C celkem 2,5 hodiny.
V první polovině doby pečení husu propíchat vidličkou, odebírat vypečené sádlo.
V polovině pečení, husu obrátit.
V průběhu pečení husu polévat výpekem.
Příloha: lokše, červené zelí.
Víno: Modrý Portugal, pozdní sběr.

Lokše
1 kg brambor
30 dkg hladké mouky
trochu mléka
sůl

Brambory uvařit ve slupce a nechat ve slupce 12 hodin.
Brambory oloupat, dát do mísy, nastrouhat, přidat mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto, případně zředit mlékem.
Z těsta oddělit části, ty vyválet placky vysoké ½ cm, péct nasucho.
Mouku, která zůstane na pánvi po předchozím pečení, odstranit.
Hotové lokše potřít husím sádlem nebo rozehřátým máslem, skládat na sebe a přikrýt alobalem, aby zůstaly vláčné.

ČERVENÉ ZELÍ NA VÍNĚ

1 menší hlávka červeného zelí, nakrájet na nudličky
2 lžíce vepřového sádla 
1 cibule, drobně nakrájet
4 dl červeného vína
½  dl octa (vinného, je lepší, ale není podmínkou)
2 lžíce rybízové marmelády
2 dcl vody
½ lžíce cukru
sůl

V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až začne mírně zlátnout.
Přidat zelí, vodu, cukr, odkryté dusit 10 minut, přikrýt a dusit do měkka, případně podlévat vodou.
Když je zelí téměř měkké přidat marmeládu, víno a odkryté úplně zredukovat.
Ochutit octem, solí, případně ještě cukrem.
Vhodné k pečené huse nebo kachně.

KACHNA S MEDEM A RŮŽOVOU VODU

1 kachna, cca 2,5 kg
šafrán
½ hrnku vody
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
3 dcl hovězího vývaru
1 lžíce drobně krájeného koriandru, nebo zelené petržele
½ lžičky mleté skořice
1 lžička cuminu
¼ lžičky turmeriku
špetka muškátového oříšku
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce medu
10 mandlí
kerblík
5 sušených švestek, drobně nakrájet
růžová voda
sůl

Kachnu vykostit a odstranit kůži, maso potřít polovinou česneku, zalít studenou vodou, přidat citrónovou šťávu a dát do ledničky na 24 hodin.
Dát šafrán do horké vody a dát stranou – růžová voda.
Vyndat maso, osušit a dát zvlášť prsa a nohy.
Rozpálit olivový olej a máslo, osmažit nohy (asi 10 minut) a dát stranou.
Z pánve vylít tuk, nechat jen 2 lžíce, přilít vývar a redukovat asi 3 minuty.
Vmíchat koření a vařit další 3 minuty.
Vmíchat cibuli a zbylý česnek a vařit 10 minut a přelít do pekáče.
Přidat nohy, přidat vývar, pokud bude potřeba a péct v troubě při 180°C cca 20 minut.
Vyndat nohy z pekáče a dát stranou, všechnu vypečenou šťávu přelít do kastrolu.
Do kastrolu přidat med, šafrán, růžovou vodu a redukovat, dát stranou.
Na pánvi osmažit prsa (lze péct i s nohama od začátku), před podávání nakrájet na tenké plátky.
Prezentace:  Plátky masa přelít šťávou, posypat mírně praženými mandlemi, sušenými švestkami.
Příloha: Bílý chleba, nebo rýže.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr; Merlot.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ