• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÁ KÝTA DUŠENÁ V MARINÁDĚ Z ČERVENÉHO VÍNA

1,5 kg vepřové kýty
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžička rybízové marmelády
2 bobkové listy
5 zrnek pepře
1 lžička šalvěje
pepř
sůl

Marináda
5 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 cibule, hrubě nakrájet
5 hřebíčků
6 zrnek celého pepře
1 lžíce šalvěje
2 bobkové listy
1 lžíce strouhané citrónové kůry
Suroviny dát menšího kastrolu, nechat přejít varem, nechat vychladnout.

Maso dát do přiměřené nádoby, zalít vychladlou marinádou, dát do lednice na 48 hodin, pravidelně obracet.
Maso vyndat, nechat 2 hodiny ležet mimo lednici.
V pekáči rozehřát sádlo, maso osmažit ze všech stran, vyndat na talíř, opepřit, osolit.
Do pekáče přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat marmeládu, zředit scezenou marinádou, promíchat, přidat šalvěj, bobkové listy, celý pepř, maso i se šťávou, kterou pustilo, doplnit vývarem tak, aby maso bylo z poloviny ponořené, přiklopit pekáč, přivést k varu.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 1 hodinu 50 minut. V polovině dušení maso obrátit.
Maso vyndat na talíř, přelít trochou šťávy, přikrýt alobalem, nechat 15 minut ležet.
Ze šťávy vyndat bobkové listy, celé koření, šťávu rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, šťouchané brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci přílohy na druhou polovinu talíře dva plátky masa, maso přelít šťávou.
Víno: Svatovavřinecké.

VEPŘOVÉ DUŠENÉ V ZELENINĚ

800 g vepřového ramínka, nakrájet na kostky 3 x 3 cm, osolit, opepřit
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 cibule, nakrájet na proužky
3 papriky, nakrájet na proužky
1 pórek, nakrájet na kolečka
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky cukru
2 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
½ lžíce mleté papriky
2 lžíce drobně krájené zelené papriky
pepř
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, po částech přidat maso, osmažit, přidat víno, zcela zredukovat.
Rozehřát pánev, přidat máslo, přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat papriky, smažit 1 minutu, přidat cibuli, pórek, smažit 1 minutu, míchat.
Když víno v kastrole s masem zredukuje, přidat k masu zeleninovou směs, rajčata, rajský protlak, bobkové listy, celý pepř, mletou papriku, sůl, promíchat, přidat vývar, dusit maso doměkka, občas zamíchat.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Neuburgské.

DANČÍ MUFLONÍ, JELENÍ RAGÚ (krk, bok, hrudí)

1 kg zvěřiny, nakrájet na kousky 25 g, opepřit, osolit
1 lžíce sádla
½ lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 velká cibule, drobně nakrájet
2 menší mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
1 lžička cukru
2 hřebíčky
1 bobkový list
6 celých pepřů
6 nových koření
3 dcl bílého vína
4 dcl vývaru
citrónová šťáva z ½ citrónu
½ lžíce švestkových povidel
½ lžíce rybízového džemu
½ lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř

Na pánvi rozpustit sádlo, zprudka osmažit maso, dát na talíř.
Výpek na pánvi vydusit, přidat moukou, udělat jíšku zředit vývarem, krátce provařit.
Do tlakového hrnce dát cukr, nechat zkaramelizovat, přidat špek, máslo.
Přidat mrkev, celer, petržel, pepř, sůl, smažit cca 2 minut, míchat.
Přidat cibuli, smažit 7 minut, míchat.
Přidat džem, povidla, citrónovou šťávu, koření, míchat až se džem a povidla rozpustí.
Přidat víno, úplně zredukovat, přidat maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat jíšku, doplnit vývar tak, aby maso bylo ze 4/5 zakryté.
Dusit v tlakovém hrnci 25 minut.
Šťávu podle potřeby zředit vývarem, dochutit, vmíchat máslo. 
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ

1 kg masa, nakrájet na kostky 2,5 x 5,5 cm
5 dcl hovězího vývaru
1 lžíce sádla
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla na jíšku
3 cibule, drobně nakrájet
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžíce mleté papriky
½ lžíce majoránky
pepř
sůl

V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, smažit až začne hnědnout, míchat.
V kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, vydusit šťávu, kterou pustilo, přidat papriku, promíchat, přidat rajčata, promíchat krátce dusit.
Přidat zředěnou jíšku (maso musí částečně vyčnívat), promíchat, přidat sůl, pepř, dusit cca 30 minut.
Přidat česnek, provařit, přidat majoránku, krátce provařit.
Podle potřeby zředit dalším vývarem.
Dochutit pepřem solí.
Příloha: vařené brambor, šťouchané brambory, bramborové noky.
Víno: Svatovavřinecké.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ