• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KAPUSTOVÉ (ZELNÉ) ZÁVITKY PLNĚNÉ MASEM

8 kapustových listů, spařit ve vařící vodě, vyříznout košťál na spodní straně
200 g mletého tučnějšího vepřového masa
200 g hovězího masa
40 g ovesných vloček, namočit v mléce, nechat nabobtnat
4 stroužky česneku, rozmačkat
3 cibule, drobně nakrájet
2 dcl mléka
2 vejce
2 lžíce sádla na smažení cibule
2 lžíce sádla na vymazaní pekáče
½ lžičky tymiánu
½ lžičky pepře
1 lžička soli

Na pánvi rozpustit sádlo, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Mleté maso vložit do mísy, přidat vločky, cibuli, tymián, pepř, sůl, vejce, dobře promíchat.
Směs rozdělit na jednotlivé listy kapusty, listy stočit do závitků.
Závitky vložit do pekáče, podlít vodou, pekáč přikrýt a vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 1 hodinu.
Víno: Rulandské šedé.

ČEVAPČIČI

300 g hovězího zadního
300 g vepřového plecka
400 g skopové kýty
sádlo na smažení
hladká mouka na obalení
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky pepře
sůl
6 vajec, usmažit jako sázená vejce
6 menších sterilovaných okurek, nakrájet do vějířků
1 cibule, nakrájet na tenká kolečka, přepůlit
3 lžíce hořčice
6 lžic másla, rozpustit
1 hrst drobně krájené zelené papriky

Maso umlít, dát do mísy.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat drobně krájenou cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat do mísy.
Do mísy přidat česnek, mletou papriku, osolit, dobře promíchat.
Z promíchané hmoty tvarovat šišky silné 3 cm, dlouhé 6 cm, obalit v mouce.
V pánvi rozehřát sádlo, vložit maso, smažit ze všech stran, celkem 7 minut.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci čevapčiči, posypat půlkolečky cibule, vedle položit 1 sázené vejce, 1 sterilovanou okurku, ½ lžíce plnotučné hořčice, na druhou polovinu talíře přidat porci brambor, polít rozpuštěným máslem, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.
Víno: Frankovka.

VEPŘENKY

1 kg vepřového plecka, nakrájet na kostky
sádlo na smažení
2 cibule, drobně nakrájet
2 housky, podélně rozpůlit
3 dcl mléka
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička mleté papriky
½ lžičky pepře
sůl

Housky dát do misky, zalít mlékem, nechat nasáknout, vymačkat.
Maso a housky umlít, dát do mísy, přidat mletou papriku, pepř, osolit, dobře promíchat.
Vytvarovat placičky 1 cm vysoké.
V pánvi rozehřát 2 lžíce sádla osmažit vepřenky z obou stran.
Příloha: chleba, vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci vepřenek, posypat cibulí, ½ lžíce plnotučné hořčice, na druhou polovinu talíře přidat porci brambor, polít rozpuštěným máslem, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.
Víno: Bzenecká lipka.

DOMÁCÍ NUDLE

500 g hrubé nebo polohrubé mouky
4 vejce
4 lžíce vody
špetka soli

Na vál prosít mouku.
Do mísy rozklepnout vejce, přidat vodu, sůl, rozmíchat, přidat část mouky, zpracovat řídké těsto.
Těsto z mísy nalít na mouku na vále, vypracovat tuhé, lesklé těsto,
Těsto rozdělit na 3 části, přikrýt utěrkou, nechat stát 30 minut.
Z každé části vyválet plát vysoký cca 2 mm.
Pláty rozložit na čisté utěrky, sušit asi 45 minut, občas obrátit, pláty nesmí příliš proschnou, aby se při krájení nelámaly.
Nakrájet na nudle široké cca 0,5 cm, dlouhé 5 cm, nebo podle potřeby, do polévky na tenké nudličky.
Nakrájené nudle dát na vál proschnout.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ