• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PEČENÁ NADÍVANÁ DIVOKÁ KACHNA

1 kachna
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Kachnu očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou kachnu naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat kachnu prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít kachnu horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat kachnu šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
kachní játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl

Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.

GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZE ZVĚŘINY

500 g ořezu ze zvěřiny
2 l vody
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
400 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
½ lžičky tymiánu,
1 lžička majoránky
1 bobkový list
pepř
sůl

V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, smažit 1 minutu, míchat. Zředit vodou, vařit.
Omytou zvěřinu ponořit na několik minut do vařící vody, vyndat opláchnout, nakrájet na kousky.
V kastrole rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat kmín, nakrájené maso, osmažit, přidat mletou papriku, rajčata, promíchat.
Přidat zředěnou jíšku, česnek, bobkový list, tymián, vařit 30 minut.
Přidat brambory, vařit, až brambory změknou, odstranit bobkový list, dochutit pepřem, solí.

SMAŽENÉ OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY SE ŠUNKOU

8 koleček tvarůžků,
16 plátků šunky
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
4 lžíce mléka
4 lžíce sádla na smažení
červená paprika, nebo kapie, drobně nakrájet
pórek, drobně nakrájet
2 lžíce másla, rozpustit
sádlo na smažení
sůl

1. V talíři rozšlehat vejce s mlékem, osolit.
2. Kolečko olomouckého tvarůžku vložit mezi dva plátky šunky, silně k sobě všechny složky přitlačit.
3. Obalit v mouce, vajíčku a strouhance, jako řízek. Ještě jednou obalit v mouce, vajíčku a strouhance.
4. Na pánvi rozpustit sádlo, tvarůžky osmažit.
Příloha: bramborová kaše
Prezentace: na polovinu talíře položit 2 osmažené tvarůžky, posypat pórkem, paprikou, na druhou polovinu talíře položit ramborovou kaši, přelít máslem.
Víno: Veltlínské červené rané.

SMAŽENÝ SÝR

400 g tvrdého sýra, rozdělit na 4 plátky
hladká mouka
strouhanka
1 vejce, našlehat, osolit
2 lžíce mléka
sádlo na smažení
sůl

1. Plátky sýra obalit v mouce, namočit ve vajíčku, obalit ve strouhance.
2. Na pánvi rozpustit sádlo, rychle osmažit.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, bílé pečivo.
Víno: Ryzlink Rýnský, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ