• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KAPR NA ČERNO

1 kapr, 2,5 – 3 kg, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na kolečka
1 petržel, nakrájet na kolečka    
1/8 celeru, nakrájet na kolečka
2 lžíce másla
rybí várka
½ l černého piva
80 g perníku, drobně nastrouhat
80 g švestkových povidel
8 vlašských ořechů
50 g loupaných mandlí, rozdělit na poloviny
50 g hrozinek, namočit
12 sušených švestek, nakrájet
2 zrnka nového koření
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
30 g cukru
1,5 lžíce octa
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
pepř
sůl

Krev čerstvě zabitého kapra smíchat se lžící octa, aby se krev nesrazila. (Lze vynechat.)
V kastrolu rozpustit máslo, rychle osmažit porce kapra z obou stran, vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 6 minut, míchat, případně přidat máslo.
Do kastrolu přidat krev, pivo, promíchat, přidat ½ lžíce octa, koření, povidla, cukr, perník, sůl, vařit pomalým varem 2 hodiny, občas promíchat, případně ředit rybí várkou, na požadovanou hustotu.
Omáčku scedit do většího kastrolu.
Přidat scezené hrozinky, švestky, ořechy, mandle, citrónovou kůru, promíchat, přivést k varu.
Přidat porce kapra, pomalu vařit cca 12 minut.
Příloha: knedlíky
Víno: Svatovavřinecké, Merlot.

POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY

drůbky ze slepice nebo kuřete (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2,5 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
10 cm pórku
1 cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek pepře
2 lžíce sterilovaného hrášku
menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce dát vodu, osolit, přidat drůbky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, pomalu vařit 15 minut.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, pomalu vařit 25 minut.
Polévku scedit do dalšího hrnce.
Vařené drůbky nakrájet (křídla bez kůže), přidat do scezené polévky
Do polévky přidat hrášek, hotové knedlíčky, provařit, dochutit pepřem, solí.

Knedlíčky
2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl

Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH

1 kuře, vykostit, rozdělit na porce
drůbeží vývar na podlití
300 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
1 dcl bílého vína
1 cibule, drobně nakrájet
3 lžíce stolního oleje
2 lžíce másla
malá hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Porce kuřete opepřit osolit.
V kastrolu rozehřát olej, porce kuřete prudce osmažit, vyndat na talíř, olej vylít, kastrol vytřít ubrouskem.
Do kastrolu přidat máslo, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit bez míchání 2 minuty, aby nepustily příliš vody, kastrolem občas zatřást.
Houby opepřit, osolit, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat na 1/3.
Přidat porce kuřete, podlít, dusit do měkka. V tlakovém hrnci 20 minut.
Příloha: rýže.
Prezentace: porce kuřete naskládat na mísu, přelít šťávou s houbami, posypat zelenou petrželkou
Víno: Bzenecká lipka, Rulandské bílé.

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH SE SMETANOU

1 kuře, vykostit rozdělit na porce
drůbeží vývar na podlití
300 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
1 kelímek smetany na šlehání
1 dcl bílého vína
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Porce kuřete opepřit osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, porce kuřete prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat máslo, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit bez míchání 2 minuty, aby nepustily příliš vody, kastrolem občas zatřást.
Houby opepřit, osolit, promíchat, přidat víno, nechat zredukovat na 1/3.
Přidat mouku, promíchat, přidat vývar, promíchat
Přidat porce kuřete, dusit do měkka, podle potřeby podlévat horkým vývarem.
Kastrol odstavit z plotny, maso vyjmout, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: rýže.
Víno: Rulandské šedé.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ