• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KAPR DUŠENÝ NA ŽAMPIÓNECH

Štika, candát, tloušť

1 kapr, rozdělit na porce
200 g žampiónů, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
1 kelímek smetany na šlehání
kmín
pepř
sůl

Porce ryby osolit, opepřit, posypat kmínem.
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, porce ryby rychle osmažit, vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat mouku, promíchat cca 1 minutu, zředit vývarem, mírně osolit, vařit 10 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Přidat žampióny, vrátit porce ryby dusit, až je ryba měkká, cca 12 minut.
Kastrol sejmout z plotny, porce ryby vyjmout, vmíchat smetanu, vrátit porce ryby, dát na plotnu prohřát.
Příloha: rýže.
Víno: Veltlínské červené rané, pozdní sběr.

KAPR DUŠENÝ NA CIBULI

1 kapr, rozdělit na porce
5 cibulí, nakrájet na kolečka
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
kmín
pepř
sůl

Porce kapra opepřit, osolit, posypat kmínem.
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, celý pepř, bobkový list, dusit 7 minut, míchat.
Přidat porce ryby, podlít vývarem, dusit, až je maso měkké, cca 10 minut.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

KAPR DUŠENÝ NA ZELENINĚ

1 kapr, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, hrubě nakrájet
2 bílé papriky, nakrájet na proužky (ne červené nebo žluté nebo zelené)
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
3 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
pepř
sůl

Porce kapra opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, porce ryby prudce osmažit, rybu vyjmout, položit na talíř.
Do kastrolu přidat papriku, smažit 1 minutu, přidat cibuli, smažit 4 minuty cibuli, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, mírně osolit, dusit 10 minut, míchat.
Přidat porce ryby, podlít vývarem, dusit, až je maso měkké, cca 12 minut.
Příloha: bílé pečivo, rýže.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní nebo kabinet.

KAPR DUŠENÝ NA KOŘENOVÉ ZELENINĚ

1 kapr, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky    
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce sádla
rybí nebo zeleninový vývar
2 dcl bílého vína
2 zrnka nového koření
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
pepř
sůl

Porce kapra opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozpustit sádlo, porce ryby prudce osmažit, rybu vyjmout, položit na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat česnek.
Přidat porce ryby, podlít vývarem, dusit, až je maso měkké, cca 12 minut.
Kastrol odstavit z plotny, porce ryby vyndat na talíř, vmíchat ½ lžíce másla, do kastrolu vrátit rybu.
Příloha: pečené brambory.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní nebo kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ