• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYBÍ RAGÚ

½ polovina kapra, očistit
1 lžíce másla
220 g sterilovaného hrášku
½ menšího květáku, rozebrat na růžičky, uvařit v osolené vodě
1 mrkev, nakrájet na kostičky, podusit na másle
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
0,25 l mléka
scezená rybí várka na ředění jíšky
bílý pepř
sůl

Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat.
Zředit studeným mlékem, dobře promíchat, podle potřeby zředit rybí várkou, vařit 30 minut.
Do husté omáčky přidat hrášek, mrkev, květák, provařit.
Přidat rybí maso, provařit, dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíčky.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr; Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Rybí várka
1 l vody
1 hlava kapra
rybí ořez
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, vytáhnout dlouhé kosti, maso nakrájet na menší kousky.

Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.

RYBÍ KROKETY, KARBANÁTKY

700 g rybího masa bez kostí
2 vejce
1 houska, nakrájet, namočit v mléce
1 lžička kukuřičného škrobu (Gustin)
1 cibule, drobně nakrájet
½ lžíce másla, na osmažení cibule
drobně strouhaná kůra ze ¼ citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky cukru
pepř
sůl
slunečnicový olej na smažení

Na strojku na maso umlít rybí maso, vymačkanou housku, dát do mísy.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat do mísy k mletému masu.
Do mísy přidat škrob, citrónovou šťávu, zelenou petržel, vejce, pepř, sůl, promíchat.
Vytvarovat krokety nebo karbanátky.
Na pánvi rozehřát olej, osmažit krokety, karbanátky.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

RYBY SMAŽENÉ V TROJOBALU

Kapr, lín, štika, candát, filé, makrela
800 g ryb (nejvhodnější je kapr), očistit, nakrájet na porce
2 vejce
4 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
pepř
sůl
slunečnicový olej na smažení

Vejce rozmíchat s mlékem, přidat sůl
Porce ryby opepřit, osolit.
Jednotlivé porce nejdříve obalit v hladké mouce, pak namočit v rozmíchaném vajíčku, obalit ve strouhance. 
V pánvi rozehřát větší množství oleje, porce vkládat do skutečně rozehřátého oleje, smažit z obou stran (ne příliš zprudka).
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr, Veltlínské červené rané, pozdní sběr.

RYBY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU

Uvedené těsto je vhodné pro všechny druhy ryb.
800 g ryb, nakrájet na porce, osušit, osolit
100 g hladké mouky
2 vejce
1,5 dcl mléka
sůl
slunečnicový olej na smažení

Do misky dát vejce, přidat mléko, sůl, prošlehat metlou, zašlehat mouku.
Těsto by mělo být řídké jako na omelety. Příliš husté těsto by bránilo dobré tepelné úpravě ryby.
V pánvi rozehřát větší množství oleje.
Porce ryby namočit do těsta a ihned vkládat do rozehřátého oleje.
Osmažit a vkládat do sítka okapat.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ