800 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm
3 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet
2 velké cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel
0,5 l hovězího vývaru
0,5 l červeného vína, polosladké
0,2 l rumu
mletá sladká paprika
2 stroužky česneku, rozdrtit
majoránka
mletý kmín
2 lžičky cukru
sůl
pepř
malá chilli paprička
provařená jíška na zahuštění
1. Na menším množství sádla zkaramelizovat cukr, přidat zeleninu, osmažit, dát stranou.
2. V kastrolu v sádle osmažit cibuli až je mírně hnědá, cca 10 minut, (nepřipálit!)
3. Na pánvi na sádle prudce osmažit maso, přidat k osmažené cibuli i s výpekem.
4. K cibuli přidat osmaženou zeleninu, přidat víno, zredukovat na ½.
5. Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, majoránku, trochu vývaru, promíchat.
5. Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
6. Zahustit jíškou, dochutit solí a kořením.
Jíška
1 ½ lžíce hladké mouky
1 ½ lžíce másla
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
½ malé mrkve, hrubě nakrájet
1 malá cibule, hrubě nakrájet
ořez
3 kuličky pepře
bobkový list
hovězí vývar
postup:
do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
za stálého míchání ředit vývarem
přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 40 minut
scedit a odvařit na požadovanou hustotu.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.