• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

BRAMBOROVÉ HALUŠKY

  • 500 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli

1. Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
2. Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
3. Přes síto na halušky nastrouhat do vařící osolené vody, nebo z těsta vyválet tenké válečky a ty krájet.
4. Halušky vkládat do vařící vody, opatrně promíchat, aby se neuchytily u dna. Halušky jsou vařené, když vyplavou na hladinu.
Prezentace: porci halušek posypat brynzou, rozpuštěným sádlem se smaženými kostičkami špeku.

 

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ

GULÁŠ SRNČÍ, MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ 4 osoby
(krk, bok, hrudí)

80 dkg masa, nakrájet na 25g
1 lžička cukru
30 dkg cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku
2 lžičky mleté paprika
10 dkg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nebo 2 lžíce kvalitního protlaku
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
2 kuličky jalovce
4 kuličky pepře
1 g majoránka
2 dkg česnek, rozdrtit
sádlo na smažení
½ l hovězího vývaru
pepř
sůl

1. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozpustit 2 lžíce sádla, přidat špek, cibuli, smažit na tuku cca 10 minut, až začne hnědnout.
2. Zatímco se smaží cibule, rozpustit na pánvi sádlo a osmažit maso. 
3. Osmažené maso dát na talíř.
4. Udělat jíšku. Na pánev přidat mouku, osmažit, zředit vývarem.
5. K osmažené cibuli přidat česnek, když zavoní, přidat papriku, míchat.
6. Když paprika zavoní přidat, maso i se šťávou, kterou pustilo.
7. Maso smažit na cibuli, vydusit šťávu.
8. Přidat rajčata, jíšku, zbytek vývaru, jalovec, bobkový list, pepř, maso, sůl.
9. Dusit cca 30 minut.
10. Přidat majoránku, provařit.
Příloha: houskový knedlík, bramborový knedlík, šťouchané brambory, bramborová kaše opékaná, těstoviny.

KANČÍ GULÁŠ S VÍNEM

1,2 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm
4 lžíce sádla
50 g špeku, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet
2 velké cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel
0,5 l hovězího vývaru
0,5 l červeného vína, (Svatovavřinecké, Merlot)
2 dcl rumu
1 lžíce mleté sladké papriky
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
Přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, česnek, smažit, až je cibule mírně hnědá, cca 10 minut, míchat.
Přidat mouku, promíchat, přidat rum, zredukovat.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Na pánvi rozehřát 2 žíce sádla, po částech přidat maso, prudce osmažit.
Maso, přidat kastrolu.
Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, část vývaru, promíchat.
Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
Dochutit pepřem, solí, mojoránkou, promíchat.
Víno: Svatovavřinecké.

KANČÍ GULÁŠ

800 g kančí kýty, nakrájet na kostky cca 3 cm
3 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kus celere, drobně nakrájet
2 velké cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce povidel
0,5 l hovězího vývaru
0,5 l červeného vína, polosladké
0,2 l rumu
mletá sladká paprika
2 stroužky česneku, rozdrtit
majoránka
mletý kmín
2 lžičky cukru
sůl
pepř
malá chilli paprička
provařená jíška na zahuštění

1. Na menším množství sádla zkaramelizovat cukr, přidat zeleninu, osmažit, dát stranou.
2. V kastrolu v sádle osmažit cibuli až je mírně hnědá, cca 10 minut, (nepřipálit!)
3. Na pánvi na sádle prudce osmažit maso, přidat k osmažené cibuli i s výpekem.
4. K cibuli přidat osmaženou zeleninu, přidat víno, zredukovat na ½.
5. Přidat rajčata, protlak, mletou papriku, povidla, česnek, pepř, papričku, část kmínu, majoránku, trochu vývaru, promíchat.
5. Dusit, dolévat vývar. Doba dušení záleží na kvalitě masa a je 1 – 3 hodiny.
6. Zahustit jíškou, dochutit solí a kořením.

Jíška
1 ½ lžíce hladké mouky
1 ½ lžíce másla
1 malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
½ malé mrkve, hrubě nakrájet
1 malá cibule, hrubě nakrájet
ořez
3 kuličky pepře
bobkový list
hovězí vývar

postup:
do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
za stálého míchání ředit vývarem
přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 40 minut
scedit a odvařit na požadovanou hustotu.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ