• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nechat vychladnout
400 g hrubé mouky
1 vejce
vařená masová náplň
sůl

Brambory umlít na strojku na maso.
Na vále přidat do brambor mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Vyválet plát, vykrojit čtverce 7 x 7 cm, naplnit masovou náplní, uzavřít do tvaru psaní.
Vkládat do osolené vařící vody, vařit cca 7 minut.
Po uvaření taštičky polít rozpuštěným vepřovým sádlem s osmaženou cibulí.

BRAMBOROVÉ PLACKY

  • 800 g brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nastrouhat
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka na posypání válu

1. Z brambor, polohrubé mouky, vejce, soli vypracovat vláčné těsto.
2. Na pomoučněném vále vyválet placku asi 3 mm silnou, vykrajovat kolečka.
3. Péct na teflonové pánvi.
Podávat samotné nebo jako příloha k pokrmům typu guláše, polévkám, kde je součástí  hovězí vývar.

Nebo podávat s různými doplňky:

Slané
- brynza sypaná osmaženým špekem nebo uzeným
- dušené kyselé zelí s vařeným uzeným masem  nakrájeným na proužky
- špenát se sázenými vejci
- směsí kysané smetany, s kousky smaženého filé, koprem, pepřem, solí (uzený losos je nevhodný, placka potlačí jeho chuť)

Sladké
- do hotové šlehačky rozmixovat lučinu s cukrem, zdobit plátky broskve, meruňky, půlenými jahodami
- v mléce svařit povidla, mák, cukr, trochu skořice, zdobit lesním ovocem

BRAMBOROVÉ KROKETY

1 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat
40 g másla, rozehřát
sádlo na smažení
150 g hrubé mouky
2 vejce
1 žloutek
strouhanka na obalování
¼ lžičky muškátového květu
sůl

Brambory umlít na masovém strojku, přidat rozehřáté máslo, mouku, sůl, muškátový květ, zpracovat těsto.
Do těsta zapracovat 1 vejce a žloutek.
Z těsta dělat válečky nebo kouličky, obalovat v rozšlehaném a osoleném vajíčku a strouhance.
Smažit ve větším množství rozpáleného tuku. Dát do sítka okapat.

JELÍTKOVÁ POLÉVKA

2,5 l vývaru z bílých kostí, nebo hovězího vývaru
2 větší čerstvá jelítka, vymačkat obsah střívek
1 menší cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
½ lžíce sádla
2 lžíce krupek
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 žičky majoránky
pepř
sůl

Krupky namočit přes noc, uvařit, scedit, propláchnout, uvařit v menším množství vody doměkka, scedit.
V hrnci na sádle zesklovatět cibuli, přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem, vařit 25 minut.
Přidat jelítka, vařit 10 minut.
Přidat krupky česnek, majoránku, provařit.
Dochutit pepřem, solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ