• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PÁLIVÉ ČESNEKOVÉ HOUBY

  • 250 g hub, nakrájet na plátky
  • ½ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 5 stroužků česneku, rozdrtit
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu osmažit cibuli, až mírně zhnědne.
2. Přidat houby až houby začnou hnědnout, přidat česnek.
3. Když česnek zavoní, přidat rajčata Přidat drcený česnek.
4. Přidat rajčata.
5. Přidat chilli, worcestrovou omáčku, sójovou omáčku, dusit 15 minut.

PÁLIVÉ HOUBY S ČESNEKEM

  • 250 g hub, nakrájet na plátky
  • ½ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 5 stroužků česneku, rozdrtit
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu osmažit cibuli, až mírně zhnědne.
2. Přidat houby až houby začnou hnědnout, přidat česnek.
3. Když česnek zavoní, přidat rajčata Přidat drcený česnek.
4. Přidat rajčata.
5. Přidat chilli, worcestrovou omáčku, sójovou omáčku, dusit 15 minut.

PÂTÉ À CHOUX S RATATOUILLE

Pâté à choux (odpalované těsto)

  • 150 ml vody
  • 55 g másla
  • 85 g hladké mouky, prosít
  • 2 vajíčka
  • 30 g gorgonzoly, rozdrobit

Ratatouille

  • 2 lžíce olivového olej
  • ½ cibule, jemně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • ½ zelené papriky, nakrájet
  • ½ rajčete, oloupat, nakrájet
  • 55g hub, nakrájet na čtvrtky
  • 2 lžíce červeného vína (Modrý Portugal)
  • 30g rozmixovaných olouaných rajčat bez dužiny
  • 30g čerstvého petržele, nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Na rozehřátou pánev vložit houby, péct 1 minutu, nemíchat.
2. Přidat olivový olej, přidat cibuli, česnek.
3. Když česnek zavoní přidat zelenou papriku, smažit 2 minuty.
3. Přidat krájené rajče, dusit 2 minuty.
4. Přidat červené víno, rozmixovaná rajčata, dusit 5 minut, ochutit pepřem a solí.

Připravit pâté à choux
5. Do kastrolu dát vodu s máslem a ohřát.
6. Přidávat mouku a dobře míchat
7. Vrátit na plotnu a za stálého míchání prohřívat 2 minuty.
8. Když se těsto přestane lepit na stěny, sundat kastrol z plotny.
9. Do těsta zapracovat jedno vejce, pak druhé, vmíchat sýr, vmíchat petržel, vyválet placku.
10. Dno kulatého pekáče vymazat máslem, vyložit těstem, aby překrývalo hrany pekáče.
11. Naplnit ratatouille.
12. Dát pekáč do trouby rozehřáté na 180°C, péct 8-10 minut, až těsto zezlátne.
Hned podávat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ