• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

FRANCOUZSKÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA

  • 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 130 g špeku, drobně nakrájet
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 zrnka nového koření
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř

1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, po částech vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

JEDNODUCHÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA

1 plechovka rajčat i se šťávou
2 dcl hovězího, nebo drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
½ lžičky tymiánu
1 hrst bazalky, drobně nakrájet
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky cukru
1 sušená chilli paprička
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo a olivový olej, přidat cukr, nechat trochu zkaramelizovat, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat česnek, když česnek zavoní přidat částečně rozmixovaná rajčata i se šťávou, přidat tymián, chilli papričku, vývar, pepř, sůl.
Dusit 8 minut, přidat bazalku, dochutit pepřem, solí.

RAJČATOVÁ OMÁČKA

  • 2 lžíce olivové olej
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 400 g rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžíce petrželky, drobně nakrájet
  • 1 lžička oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. Osmažit cibuli, přidat česnek a až zavoní, rajčata, promíchat.
2. Přidat zbytek položek, míchat, dusit, až se odvaří ½ tekutiny.

OMÁČKA KE STEAKU

  • 2 lžíce másla
  • 3 šalotky, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 velké mrkve, drobně nakrájet
  • 350 čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • 3 dcl červeného vína (Modrý Portugal, Merlot)

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat mrkev, houby, šalotku, česnek, smažit, než se začne cibule připalovat, cca 12 minut,
    míchat.
2. Přidat 2 dcl vína, redukovat na ¼, míchat, přidat vývar, zredukovat na ¼, scedit.
3. Do scezené redukce přidat zbylé víno, míchat a zredukovat na původní ¼. 

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ