• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SALÁT Z TUŇÁKA

  • 1 konzerva tuňáka, maso rozdělit na dílky
  • 4 listy salátu, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, drobně nakrájet
  • 1 okurka, oloupat, nakrájet na kolečka
  • 1 rajče, drobně nakrájet
  • 2 lžíce kukuřice
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí, zalít olivovým olejem.

KRÁLÍK S HOUBAMI A SÝROVOU OMÁČKOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • 14 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
  • máslo na potření dílů masa a na osmažení žampiónů
  • provensálské koření
  • 3 dcl bílého vína (Rulandské šedé)
  • pepř
  • sůl

1. Maso posypat provensálským kořením, pepřem, potřít máslem, osolit, dát na 4 hodiny do ledničky.
2. Maso osolit, vložit do pekáče, podlít 1,5 dcl vína, přikrýt, dát do trouby vyhřáté na 190°C, péct 50 minut.
3. V kastrole rozpustit lžící másla, osmažit žampióny, přidat 1,5 dcl vína, dusit 10 minut.  
Příloha: šťouchané brambory, pečené brambory.
Prezentace: na mísu položit pečeného králíka, přidat žampióny, omáčku dát do omáčníku.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Omáčka
1.Připravit bešamel

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový oříšek, 30 sekund míchat, zředit mlékem, provařit 30 minut.

  • 2 smetanové trojúhelníčky
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

2. Vmíchat  trojúhelníčky, parmezán.
3. Vmíchat dušené žampióny.

KRÁLÍK S CIBULÍ - Stifado

  • 1 králík
  • 1 kg cibule, nakrájet na osminky
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hlava česneku
  • 4 lžíce octa
  • ¾  kg rajčat, oloupat rozmixovat
  • 2 bobkové listy
  • 5 dcl králičího vývru (drůbežího)
  • 1 lžička rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. Králíka rozdělit na logické díly, naložit do octa na 2 hodiny, osušit.
2. V kastrolu rozehřát 1 lžící másla, opéct kousky králíka, maso vyndat.
3. Přidat 1 lžíci másla, olivový olej, cibuli, osmažit, přidat celé stroužky oloupaného česneku, osmažit, přidat rajčata, rozmarýn, bobkový list, 3 dcl vývaru, dusit, až je maso měkké, cca 30 minut, případně podlévat.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

HOVĚZÍ STIFADO

  • 1 kg hovězího zadního, nakrájet na větší kousky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 0,75 kg malé cibule, oloupat, nekrájet
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg rajčat, oloupat, rozmixovat
  • 2 lžíce hladké mouky
  •  ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 6 zrnek černého pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky cuminu
  • 4 dcl červeného vína (Merlot, Modrý Portugal)
  • 0,3 kg sýru feta nebo balkánského sýra, nastrouhat
  • pepř
  • sůl

1. Rozehřát troubu na 200° C.
2. Mouku dát do mísy, obalit v ní kousky masa.
3. Na pánvi rozehřát sádlo, postupně opéct maso, aby se zatáhlo, maso dávat na hluboký talíř.
4. Do pekáče dát olivový olej, máslo, rozehřát, přidat cibuli, mírně osmažit, přidat koření, víno, zredukovat na polovinu, přidat rajčata, maso, přiklopit, dát do trouby.
5. Péct cca 1 hodinu.
6. Přidat, sýr, dát na 10 minut do trouby.
7. Ochutit pepřem a solí.
Víno: Merlot; Modrý Portugal.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ