• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÉ JAKO PŘEDKRM

  • 1 kg vepřového, nakrájet na kousky 2,5 cm, osolit, opepřit
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 5 menších zelených paprik, nakrájet na proužky
  • sýr feta, nakrájet na kostičky nebo balkánský sýr, nastrouhat
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet nebo rozmixovat
  • 2 dcl bílého vína
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • sádlo na opečení masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl hovězího vývaru na podlití
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, po částech osmažit maso, dát na síto okapat.
2. V kastrole rozpustit máslo, přidat olej, přidat papriky, cibuli, osmažit.
3. Přidat koření, víno, zredukovat o 1/3, přidat maso, rajčata, přidat vývar, dusit 15 minut.
4. Porce sypat sýrem.
Příloha: bílé pečivo. 
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

KRÁLÍK V RAJČATOVÉ OMÁČCE

  • 1 králík, rozdělit na porce
  • 3 stroužky česneku
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • ½ másla, rozpustit
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce provensálského koření
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 3 rajčata, oloupat, rozmixovat 
  • 1 lžička cukru
  • 2dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 2 dcl vývaru z hlavy a vnitřností
  • eidam, nastrouhat
  • pepř
  • sůl

1. Porce králíka dát do hrnce, přelít rozpuštěným máslem, nechat v ledničce přes noc.
2. Druhý den přidat šťávu ze dvou citrónů a nechat ležet 2 hodiny.
3. Vyndat porce z marinády, posypat provensálským kořením, osolit, opepřit.
4. V kastrolu rozpustit máslo, přidat olivový olej, přidat porce králíka, osmažit.
5. Přidat nové koření, celý pepř, bobkový list, zalít vínem, zredukovat o 1/3.
6. Přidat rajčata, vývar, cukr, ochutit solí, pepřem, dusit 35 minut.
7. Porce sypat sýrem.
Příloha: vařená rýže, bílé pečivo.
Víno: Modrý Portugal.

HOVĚZÍ PLÁTKY Z KORFU

  • 1kg tenčích hovězích plátků z vysokého roštěnce nebo hovězího zadního, maso nenaklepávat, jen na krajích naříznout, aby se nekroutilo
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky majoránky
  • 2 snítky zelené petržele
  • 4 kuličky pepře
  • hladká mouka na obalení plátků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • hovězí vývar na podlévání
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Maso obalit v mouce, osmažit po obou stranách dát na talíř.
2. V kastrolu rozpustit olej a máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat rozmarýn, majoránku, česnek, když česnek zavoní přidat víno, zelenou petržel, celý pepř, zredukovat o 1/3.
3. Přidat maso a šťávu, kterou pustilo, dusit do měkka.
4. Vyndat snítky petržele, ochutit solí, pepřem.
Víno: Zweigeltrebe.

KUŘE S HOUBAMI

  • 1 kuře, rozdělit na logické díly
  • ½ kg hub, nakrájet na silnější plátky
  • ½ cibule, nakrájet na kolečka
  • 2 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 dcl sladkého červeného vína (Svatovavřinecké, Modrý Portugal)
  • ½ kg rajčat, oloupat, rozmixovat
  • drůbeží vývar na podlévání
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole (tlakovém hrnci) na másle, osmažit cibuli, přidat houby, osmažit, přidat víno, zredukovat.
2. Přidat rajčata, bobkový list, celý pepř, díly kuřete.
3. Dusit, až jde maso od kosti (tlakový hrnec cca 25 minut, kastrol 45 minut).
4. Ochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, šťouchané brambory, pečené brambory.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ