• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VAŘENÁ CHOBOTNICE

  • 1,2 kg chobotnice
  • 4 hrnky vody
  • 3 stroužky česneku, rozdrtit
  • ¾hrnku olivového leje
  • ¼ hrnku citrónové šťávy
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • pepř

1. Chobotnici dát do vařící vody, vařit 5 minut, chobotnici vyndat, vodu vylít.
2. Chobotnici dát znovu do vařící vody, vařit až zčervená a změkne.
3. Vyndat, odstranit kůži, nakrájet na menší kousky.
4. Smíchat česnek, olivový olej, petržel, citrónovou šťávu a promíchat s kousky masa.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

SMAŽENÉ KREVETY SE SÝREM FETA

  • 1 kg krevet, oloupat, očistit
  • 2 cibule, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 kg rajčat, oloupat, nakrájet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • 400 g sýru feta (balkánský), rozdrobit

1. Ve velké pánvi rozpustit máslo, přidat olej, osmažit krevety.
2. Přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, osmažit, přidat rajčata, petržel, pepř, dusit 20 minut.
3. Rozdělit směs do 6 zapékacích misek, dát na povrch sýr, dát do trouby na 10 minut zapéct. 
4. Vyndat, posypat zelenou petrželí.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr; Müller Thurgau, pozdní sběr

MUŠLE NEBO KREVETY V BÍLÉM VÍNĚ

  •  1 kg krevet (1,5 kg mušlí)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 5 pažitek, hrubě nakrájet
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky chilli
  • 1 hrnek zelené petržele, drobně nakrájet
  • 1 dcl rybího vývaru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ¾ hrnku středozemního sýra (balkánského), rozdrobit
  • pepř
  • sůl

1. Na velké pánvi rozehřát máslo, přidat olej, oloupané, očištěné krevety, osmažit 5 minut.
2. Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, hořčici, pažitku, petržel, opepřit, promíchat, dusit.
3. Přidat sýr, rozpustit, přidat citrónovou šťávu.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

ZELNÉ ZÁVITKY

  • 1 velké zelí
  • 0,5 kg vepřového nebo hovězího umlít
  • ½ hrnku nevařené rýže, propláchnout
  • 1 cibule, drobně nakrájel, osmažit
  • 2 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • ½ hrnku zelené petržele, drobně nakrájet
  • 3 vajíčka
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3 hrnky teplého hovězího vývaru
  • 1 hrnek másla
  • ½ hrnku zelené petržele

1. Hlávku zelí dát na 8 minut do osolené vařící vody, oddělit listy.
2. Smíchat maso, rýži, cibuli, rajčata, sůl, pepř, petržel, ½ hrnku másla.
3. Na každý list dát cca 2 lžíce náplně, volně zabalit a naskládat těsně vedle sebe do pekáče.
4. Do pekáče nalít vývar, dát na 1 ½ do trouby při 190°C.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ