• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE CHOW MEIN

  • 500 g kuřecí prsa, nakrájet na proužky
  • 500 g nudlí
  • 4 dcl drůbežího vývaru
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 cibule, nakrájet na tenké proužky
  • 1 hrnek nasáklých černých hub, nakrájet na proužky
  • 1 kedlubna, nakrájet na tenké proužky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • sádlo
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního červeného vína
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Všechno smíchat.

1. Marinádu promíchat s masem, nechat ležet 2 hodiny.
2. Uvařit nudle.
3. V pánvi na sádle osmažit maso, dát do sítka okapat.
4. V kastrole osmažit houby, zázvor, kedlubnu, cibuli, přidat sezamový sádlo, vývar, koření pěti vůní, kukuřičný škrob.
5. Přidat maso, vmíchat nudle. 
6. Dochutit solí pepřem.

KUŘE S KANTONSKOU OMÁČKOU

  • 1 kuře
  • cibule, hrubě nakrájet
  • 1 ½ lžičky mletého zázvoru, nebo 6 plátů čerstvého
  • bílý pepř mletý

1. Kuře dát do hrnce, zalít vodou, aby bylo zakryté, přidat zázvor, pomalu vařit 30 minut.
2. Odstavit z ohně, nechat hodinu chladnout.
3. Kuře vyndat dát do studené vody zchladit.
3. Maso obrat, nakrájet na velikost 2 x 2 cm

Kantonská omáčka

  • 4 lžíce drobně krájené bílé části jarní cibulky
  • 2 lžičky drobně krájeného zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje

1. V míse smíchat, cibuli, zázvor, sůl.
2. Olej dát na pánev, rozpálit, když začne kouřit , nalít na cibuli, promíchat.
Kousky masa přelévat omáčkou.

KUŘE S PÁLIVOU OMÁČKOU

  • 8 kuřecích prsou
  • 2 cibule, nakrájet na proužky
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • ¼ hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce octa (citrón)
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • sádlo

Omáčka
1 červená paprika, spařit a oloupat, hrubě nakrájet
¾ hrnku octa (citrón)
½ hrnku cukru
½ lžičky chilli lupínků
1/3 hrnku sezamových semen

1. Naklepat kuřecí prsa mezi dvěma plastikovými listy. Do plátků kuřete zabalit cibuli.
2. Udělat 8 závitků a dobře utáhnout nití.
3. Smíchat česnek, sójovou omáčku, ocet, sezamový olej. Ve směsi obalit závitky a marinovat 4 – 24 hodin, vyndat
    z marinády a obalit v sezamovém semenu.
3. Závitky osmažit na sádle cca 10 minut. Po opečení krájet na plátky silné 1 cm a dát párátko.
4. Podávat horké, nebo při pokojové teplotě s omáčkou.

KUŘE S MANGEM

  • 3 celá kuřecí prsa
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1  hrnku vody
  • ½ lžičky soli
  • ¼  lžičky kypřícího prášku
  • 5 cm zázvoru
  • 8 cibulí, nakrájet na proužky
  • 1 konzerva manga (broskví)  425 g
  • 3 hrnky oleje
  • 3 lžíce bílého octa
  • 3 lžíce sherry
  • 4 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • ¾ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • sádlo

1. V míse smíchat mouku se solí, kypřícím práškem, vodou a nechat 15 minut.
2. Nakrájet kuřecí maso na proužky a vmíchat do těsta.
3. Osušit mango (broskev) a nakrájet na proužky.
4. Na rozpáleném sádle osmažit po částech maso, dát do sítka okapat.
5. Na mírnějším ohni osmažit zázvor.
6. Osmažit cibuli, přidat vývar, ocet, sherry, sójovou omáčku, cukr, kukuřičný škrob a sezamový sádlo a opečený zázvor.
    Provařit 3 minuty.
7. Přidat kuře, mango (broskev), provařit další 2 minuty.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ