• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PLNĚNÉ BUCHTY

500 g hladké mouky
60 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1/3 l mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání pekáče, vhodné je i sádlo
 
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek.
Vařečkou vypracovat vláčné těsto, hníst, až se na těstu dělají puchýřky.
Dát na teplé místo kynout na 1 hodinu.
Vál posypat hladkou moukou, vyklopit těsto, rozválet na placku, vykrajovat čtverečky a plnit náplní.
Buchty vkládat vedle sebe do pekáče vytřeného rozpuštěným tukem, potírat máslem i na stranách, nechat 20 minut kynout.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby buchty potřít mlékem, vyklopit z pekáče na vál, posypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

BAVORSKÉ VDOLEČKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
borůvková marmeláda
1 kelímek smetany na šlehání, udělat šlehačku
tvrdý tvaroh
špetka soli
přepuštěné máslo na smažení, nebo ztužený tuk

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo, přidat žloutky a cukr, utřít do pěny, přidat sůl, vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a vlažné mléko. Vařečkou vypracovat vláčné těsto. Mísu zakrýt utěrkou a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit, ještě do teplého vdolku udělat rukou důlek.
Prezentace: do prohlubně ve vdolku dát marmeládu, posypat strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, přidat šlehačku.

Vytisknout

OVOCNÝ KOLÁČ S DROBENKOU

500 g polohrubé mouky
60 g cukru
80 g másla
40 g droždí
2 žloutky
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
800 g vypeckovaného ovoce (švestky, třešně, meruňky)
1 bílek na potření kraje koláče
špetka soli
tuk na potření plechu

Drobenka
130 g másla
120 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g hrubé mouky
Vychlazené máslo rozdrobit na vál, smíchat s moukou, cukrem.

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat řidší těsto.
Těsto rozprostřít až do krajů na vymaštěný plech, nechat 30 minut kynout.
Na těsto položit ovoce, posypat drobenkou, okraje koláče potřít bílkem.
Plech s těstem vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct cca 20 minut. Sledovat barvu okraje koláče.

Vytisknout

VDOLKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1 žloutek
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
120 g tvrdého tvarohu, drobně nastrouhat
povidla (švestková, meruňková, borůvková, hrušková)
2 kelímky kysané smetany
špetka soli
olej na smažení

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat vláčné těsto (ne příliš tuhé). Mísu překrýt utěrkou, dát na teplé místo na 30 minut kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit.
Prezentace: vdolky potřít povidly, posypat strouhaným tvarohem, přidat lžíci kysané smetany.

Vytisknout

KOLÁČE S NĚKOLIKA NÁDIVKAMI (domažlické)

500 g hladké mouky
90 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
30 g droždí
2 žloutky
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
1 bílek na potření kraje koláče
špetka soli
tuk na potření plechu

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat řidší těsto.
Těsto rozdělit na polovinu a na tukem vymazaném plechu udělat dva koláče s vyššími okraji.
Od středu koláčů dávat v kruzích náplně.
Okraje koláčů potřít bílkem.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct cca 30 minut, sledovat barvu okraje koláčů.

Náplně:
Tvarohová
200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka
Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

Maková
100 g máku, umlít
40 g cukru
1 dcl mléka
10 g másla
špetka skořice
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát mletý mák, přidat mléko, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici, dusit do zhoustnutí, stále míchat.

Povidlová
100 g povidel
2 lžičky rumu
¼ lžičky skořice
½ sáčku vanilkového cukru
trochu vody
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát všechny suroviny a krátce rozvařit.

Doporučujeme