• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KACHNA NA SELSKÝ ZPŮSOB

1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky kmínu
2 lžičky tymiánu
1 lžíce majoránky
2 lžičky soli

Česnek utřít se solí, smíchat s tymiánem a majoránkou, pastou potřít kachnu vně a uvnitř.
Kachnu posypat kmínem vně a uvnitř.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně podlít horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.

Vytisknout

JABLKOVÝ ZÁVIN

450 g hladké mouky
75 g cukru
50 g másla, nakrájet na kostičky
ztužený tuk na potření plechu
1 prášek do pečiva
2 vejce
¼ l vlažného mléka
špetka soli
olej na potření

Náplň
900 g jablek, odstranit slupku, jádřince, hrubě nastrouhat
2 lžíce hrozinek
60 g cukru
1 lžička skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
60 g másla, rozpustit
Do mísy dát cukr, skořici, citrónovou kůru, promíchat.
Přidat nastrouhaná jablka, hrozinky, promíchat.

Na vál prosít mouku, přidat prášek do pečiva, cukr, máslo, 2 vejce, mléko, vypracovat vláčné těsto, případně přidat trochu mléka, těsto potřít olejem, zakrýt mísou.
Těsto nechat 20 minut stát.
Na stůl položit plátno, plátno pomoučnit, těsto rozválet do čtverce, ještě potřít olejem a těsto vytáhnout, až se ještě trochu ztenčí. Silné okraje odříznout.
Povrch těsta pokrýt náplní, polít rozehřátým máslem.
S pomocí plátna těsto zarolovat, dát na tukem potřený plech.
Závin potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct 30 – 40 minut, až začne povrch žloutnout.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY S POVIDLY

600 g brambor, oškrábat
300 g hrubé mouky + na podsypání těsta
70 g krupice
150 g strouhanky, osmahnout na másle
3 vejce
sůl
moučkový cukr
máslo na přelití taštiček

Brambory uvařit, nechat vychladnout, nastrouhat do mísy.
Přidat vejce, mouku, krupici, sůl, vypracovat těsto.
Těsto vyválet, vykrajovat kolečka cca 7 cm v průměru, plnit povidlovou náplní, těsto přehnout, okraje pevně spojit.
Vkládat do vařící osolené vody, promíchat, aby se taštičky neuchytily u dna, uvařit.
Uvařené taštičky hned posypat strouhankou.
Prezentace: taštičky posypat moučkovým cukrem, přelít rozpuštěným máslem.

Povidlová náplň
15 dkg povidel
trochu vlažné vody
1 lžíce cukru
½ lžičky skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 lžíce rumu
Do mísy vložit povidla, zředit trochou vlažné vody, přidat ostatní suroviny, dobře promíchat.

Vytisknout

KOBLIHY

cca 20 koblih

500 g hladké mouky
30 g cukru
40 g másla
30 g droždí
3 žloutky
citrónová kůra z ½ citrónu
3 lžíce rumu
špetka soli
větší množství oleje na smažení
zavařenina na náplň (třešňová, meruňková)

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo s cukrem, utřít do pěny, postupně přidávat žloutky, přidat vykynutý kvásek, sůl, rum, citrónovou kůru, střídavě mouku a zbytek mléka.
Vypracovat vláčné těsto, zakrýt utěrkou, dát kynout na 45 minut na teplé místo.
Těsto vyklopit na vál posypaný moukou, vyválet placku cca 1,5 cm silnou.
Hrdlem hrnku vykrajovat kolečka.
Na jedno kolečko položit zavařeninu, druhým kolečkem přiklopit, kraje pevně spojit, přebytečné těsto kolem koblihy vykrojit hrnkem.
Naplněné koblihy obrátit, pomoučnit, přikrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout.
Smažit ve větším množství tuku, při pečení obrátit.

Vytisknout

LEDENICKÉ BUCHTY S DVOJITOU NÁPLNÍ

500 g hladké mouky
70 g cukru
2 dcl oleje
4 žloutky
špetka soli
sádlo na vytření pekáče
olej na potření buchet

Kvásek
¼ l mléka
1 lžička cukru
1 kostka droždí

Mouku nasypat do mísy, přidat cukr, sůl, promíchat.
Rozmíchat mléko, droždí cukr.
Uprostřed mouky udělat prohlubeň, vlít směs mléka a droždí, promíchat s trochou mouky, mísu dát na 20 minut do tepla, aby vykynul kvásek.
Kvásek zamíchat do mouky, přidat olej, přidávat po jednom žloutky, zapracovávat do těsta.
Vypracovat vláčné těsto, povrch mírně posypat hladkou moukou, mísu přikrýt utěrkou, dát mísu na teplé místo a nechat těsto 40 minut kynout.
Z těsta tvarovat placky, ty plnit tvarohovou náplní a vytvarovat buchty.
Buchty skládat do sádlem vytřeného pekáče a po stranách buchty potřít olejem.
Na každou buchtu položit větší řez kompotované meruňky.
Buchty nechat 15 minut kynout, posypat drobenkou.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 40 minut. 

Máslová drobenka
10 dkg hladké mouky
8 dkg másla
8 dkg cukru
Na vál prosát mouku, přidat na krájené studené máslo, cukr. Rukou rychle promíchat a ještě rozdrobit.  Dát vychladit.

Tvarohová náplň
200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka
Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

Doporučujeme