• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POLÉVKA Z DRŮBKŮ S KNEDLÍČKY

drůbky ze slepice nebo kuřete (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2,5 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
10 cm pórku
1 cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek pepře
2 lžíce sterilovaného hrášku
menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce dát vodu, osolit, přidat drůbky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, pomalu vařit 15 minut.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, pomalu vařit 25 minut.
Polévku scedit do dalšího hrnce.
Vařené drůbky nakrájet (křídla bez kůže), přidat do scezené polévky
Do polévky přidat hrášek, hotové knedlíčky, provařit, dochutit pepřem, solí.

Knedlíčky
2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl

Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.

Vytisknout

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ

drůbky z 1 husy (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.

Vytisknout

HOVĚZÍ POLÉVKA S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI

hovězí vývar
celestýnské nudle
hrst drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Vývar dochutit pepřem, solí, celestýnské nudle vkládat do polévky až před podáváním.
Prezentace: do porce vývaru vložit celestýnské nudle, sypat zelenou petrželí.

Hovězí vývar
1 kg hovězího předního, nakrájet na kusy
1 kg hovězích žeber (nikdy morkové kosti)
3,5 l vody

Kosti opéct v pekáči cca 20 minut při teplotě 200°C.
Opečené kosti a nakrájené maso dát do hrnce se studenou vodou a vařit mírně pod bodem varu, sbírat pěnu.
Z pekáče, kde se pekly kosti, odstranit tuk, přidat 0,5 l vody, na plotně přivést k varu, rozpustit připečenou šťávu, přidat do hrnce ke kostem a masu.

Po 3,5 hodinách varu přidat do hrnce ke kostem a masu:
1 velkou mrkev, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
¼ celeru, hrubě nakrájet
2 stonky celeru, nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet
2 velké cibule, hrubě nakrájet
4 bobkové listy
1 lžička celého černého pepře
4 zrnka nového koření
½ hrnku zelené petržele
½ lžičky sušeného tymiánu
sůl

Pomalu vařit 40 minut, scedit, do hrnce, nechat vychladnout.
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar s našlehaným bílkem dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, ihned odstavit, nechat stát a vychladnout.
Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na posledních 40 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.

Celestýnské nudle
80 g polohrubé mouky
1 vejce
1,5 dcl mléka
1 lžíce másla
sůl
V míse našlehat vejce s mlékem, přidat mouku, špetku soli, zpracovat řídké těsto.
Na pánvi rozehřát máslo, z těsta usmažit tenké palačinky.
Palačinky nakrájet nudle široké 0,5 cm a dlouhé 5 cm.

Vytisknout

KALDOUN

2,5 l vody
1 kg drůbků z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky)
70 g širokých nudlí, uvařit v osolené vodě
1 mrkev
1 petržel
1/8 celere
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 celerová nať
1 lžíce másla
1 malá cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
5 kuliček celého pepře
½ lžičky muškátového oříšku, strouhaný
½ lžičky estragonu
1 vejce
6 dcl mléka na rozmíchání žloutku
2 dcl mléka na udělání bešamelu
5 dcl zeleninového vývaru (nebo masox) na ředění bešamelu při prováření
čerstvá zelená petržel
bílý pepř
sůl

Drůbky dát do hrnce se studenou osolenou vodou, přivést k varu, odstranit pěnu.
Přidat kořenovou zeleninu, celerovou nať, celý pepř, muškátový oříšek, estragon. Vařit více než hodinu.
Nakrájenou mrkev, petržel, celer uvařit.
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, osmahnout, přidat mouku, udělat jíšku, ředit mlékem, provařit 40 minut, podle  potřeby ředit zeleninovým vývarem.
Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
Obrat maso, překrájet.
Do vyčištěného vývaru dát maso, vařenou zeleninu, vařené nudle, uvést do varu, vmíchat žloutek s mlékem, provařit.
Prezentace: porce posypat zelenou petrželí.

Vytisknout

HOVĚZÍ POLÉVKA S KAPÁNÍM

hovězí vývar
kapání
hrst drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Vývar dochutit pepřem, solí, kapání vkládat do polévky až před podáváním.
Prezentace: do porce vývaru vložit kapání, sypat zelenou petrželí.

Hovězí vývar
1 kg hovězího předního, nakrájet na kusy
1 kg hovězích žeber (nikdy morkové kosti)
3,5 l vody

Kosti opéct v pekáči cca 20 minut při teplotě 200°C.
Opečené kosti a nakrájené maso dát do hrnce se studenou vodou a vařit mírně pod bodem varu, sbírat pěnu.
Z pekáče, kde se pekly kosti, odstranit tuk, přidat 0,5 l vody, na plotně přivést k varu, rozpustit připečenou šťávu, přidat do hrnce ke kostem a masu.

Po 3,5 hodinách varu přidat do hrnce ke kostem a masu:
1 velkou mrkev, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
¼ celeru, hrubě nakrájet
2 stonky celeru, nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet
2 velké cibule, hrubě nakrájet
4 bobkové listy
1 lžička celého černého pepře
4 zrnka nového koření
½ hrnku zelené petržele
½ lžičky sušeného tymiánu
sůl

Pomalu vařit 40 minut, scedit, do hrnce, nechat vychladnout.
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar s našlehaným bílkem dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, ihned odstavit, nechat stát a vychladnout.
Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na posledních 40 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.

Kapání
120 g hrubé mouky
1 vejce
1,5 dcl mléka
sůl
V míse našlehat vejce, přidat mouku, špetku soli, zpracovat řídké těsto.
V menším kastrolu přivést k varu mírně osolenou vodu, do vroucí vody nakapat těsto.
Vařené kapání scedit do síta, propláchnout studenou vodou, vložit do malého množství vývaru.

Doporučujeme