• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

DRŠŤKY V ČERVENÉM VÍNĚ

500 g vařených drštěk, nakrájet na tenké proužky
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 chilli paprička, drobně nakrájet
1 lžíce mouky, krátce opražit
2 dcl drůbežího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
½ lžičky šalvěje
½ lžičky tymiánu
½ lžičky cukru
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat chilli papričku, cibuli, smažit 6 minut, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vínem, přidat šalvěj, tymián, zredukovat na ¼, přidat dršťky, vývar, vařit 10 minut.
Příloha: bílé pečivo
Víno: Svatovavřinecké

Vytisknout

DUŠENÉ KYSANÉ ZELÍ

400 g kysaného zelí
1,5 dcl vody
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
½ lžíce cukru
ocet
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Kysané zelí překrájet, příliš kyselé zelí mírně propláchnout
V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat sádlo, cibuli, když cibule začne mírně žloutnout, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vodou, přidat zelí, kmín, promíchat.
Dusit, prvních 5 minut odkryté, přidat pepř, sůl, zamíchat, přikrýt, dusit, až zelí změkne, podle potřeby podlít vodou.
Hotové zelí dochutit cukrem, pepřem, solí, případně octem, provařit.

Vytisknout

MARTINSKÁ HUSA

1 husa, 4 kg
horký drůbeží vývar
3 jablka, oloupat, odstranit jádřince
2 hrušky, oloupat, odstranit jádřince
6 švestek, vypeckovat
kmín
sůl

Husu osolit, posypat kmínem, naplnit jablky.
Položit do pekáče na prsa, podlít horkým vývarem, ne víc, než do ¼ výšky pekáče, přidat zbylá jablka, přiklopit.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 hodiny.
Husu propíchávat pod křídly a na prsou, aby vyteklo sádlo.
Husu občas přelévat.
Sádlo nechat vyškvařit, když je čiré odebírat, aby se nepřepalovalo.
Husu obrátit a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Husu vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horký vývar, provařit.

Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.

2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.

Vytisknout

MARTINSKÁ HUSA NA ZÁZVORU

1 husa 4 kg
4 stroužky česneku
20 cm kořene zázvoru, oloupat, drobně nastrouhat
4 dcl drůbežího vývaru
4 jablka
sůl

Česnek utřít se solí, dát do misky, smíchat se zázvorem. Směsí potřít husu vně i uvnitř.
Položit do pekáče na prsa, podlít horkým vývarem, ne víc, než do ¼ výšky pekáče, přidat zbylá jablka, přiklopit.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 hodiny.
Husu propíchávat pod křídly a na prsou, aby vyteklo sádlo.
Husu občas přelévat.
Sádlo nechat vyškvařit, když je čiré, odebírat, aby se nepřepalovalo.
Husu obrátit a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Husu vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.

Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.

2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: André, pozdní sběr.

Vytisknout

KACHNA NA MORAVSKÝ ZPŮSOB

1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
2 cibule, hrubě nakrájet
6 stroužky česneku,
2 lžíce hladké mouky,
kmín
sůl

Kachnu vně a uvnitř osolit, posypat kmínem.
Do pekáče vložit cibuli, česnek.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkým vývarem.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.

Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.

2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.

Doporučujeme