1 kg hovězího zadního (špička)
5 dkg špeku, nakrájet na klínky
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
10 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 lžíce hladké mouky
½ lžíce másla
pepř
sůl
Maso prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat maso
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, drobně krájený špek.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Do hotové omáčky vmíchat máslo.
Maso nakrájet na plátky, omáčku dát do omáčníku.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborová kaše, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: André, Zweigeltrebe.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




