těsto
80 g hladké mouky
60 g hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
70 g másla, povolit
2 lžičky moučkového cukru
1 lžíce mléka
1 vejce
Jablečná náplň
½ kg jablek, oloupat, nakrájet na plátky
2 lžíce rozinek
100 g cukru krupice (nebo moučky)
1 lžíce másla
vanilkový lusk
nastrouhaná citrónová kůra, z ½ citrónu
1 lžíce maizeny, rozmíchat v troše studené vody
špetka mleté skořice
Drobenka
250 g hladké mouky
125 g másla, nechat povolit
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vejce
Ozdoba
šlehačka
jahody, maliny, borůvky
1. Vypracovat těsto, dát na 1 hodinu do chladu.
2. Vyválet plát pro uložení do formy, dát do trouby péct při 190°C, upéct na polovinu.
3. Udělat jablečnou náplň: na pánvi rozehřát máslo, přidat cukr, udělat karamel, zředit vodou.
4. Přidat jablka, vanilku, citrónovou kůru, skořici, rozinky, maizenu, dusit do poloměkka.
5. Připravit drobenku: v míse smíchat máslo, cukr, kypřící prášek, vejce
6. Na korpus dát jablečnou náplň, zasypat drobenkou, zapéct v troubě při 160°C stupňů cca 30 minut.
Po vychladnutí zdobit šlehačkou, přidat jahody, maliny, borůvky, atd.