1 krocan, 4,5 kg
0,6 l drůbežího vývaru
120 g másla
šťáva z 1 citrónu
kůra z 1 citrónu, drobně nastrouhat
½ citrónu
1 lžíce sušeného tymiánu
2 cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku, oloupat
pepř
sůl
Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé. 
Předehřát troubu na 210°C.
V menším kastrolu rozehřát máslo, 
V kastrolku rozehřát máslo, přidat lžičku tymiánu, kůru a šťávu z citrónu, promíchat, dát stranou.
Krocana uvnitř opepřit a osolit, do dutiny vložit ½ polovinu citrónu, nakrájené cibule, stroužky česneku.
Vně krocana potřít máslovou směsí, opepřit, osolit.
Krocana položit do přiměřeného pekáče hrudníkem dolů na podsunutá křídla, podlít vývarem.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 180°C, krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 15 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana z pekáče, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 20 minut, pak porcovat.
Příloha: kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
