4 šalotky, drobně nakrájet
4 dcl silného vývaru (drůbeží, hovězí, rybí, podle toho, jakou omáčku velouté požadujeme)
4 dcl smetany ke šlehání
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 dcl bílého dezertního vína
1 lžička citrónové šťávy
pepř
sůl
V kastrolu rozehřát máslo, přidat nakrájené šalotky, 3 minuty dusit.
Přidat víno, dezertní víno, za častého míchání zredukovat na polovinu.
Přidat vývar, za občasného míchání zredukovat na polovinu.
Vmíchat smetanu, promíchat a za častého míchání zredukovat na polovinu.
Omáčku scedit, vmíchat citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




