• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 12 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OMÁČKA VELOUTÉ BEZ MOUKY

4 šalotky, drobně nakrájet
4 dcl silného vývaru (drůbeží, hovězí, rybí, podle toho, jakou omáčku velouté požadujeme)
4 dcl smetany ke šlehání
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 dcl bílého dezertního vína
1 lžička citrónové šťávy
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo, přidat nakrájené šalotky, 3 minuty dusit.
Přidat víno, dezertní víno, za častého míchání zredukovat na polovinu.
Přidat vývar, za občasného míchání zredukovat na polovinu.
Vmíchat smetanu, promíchat a za častého míchání zredukovat na polovinu.
Omáčku scedit, vmíchat citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí.

OMÁČKA VELOUTÉ SE ŽAMPIÓNY BEZ MOUKY

4 šalotky, drobně nakrájet
150 g plátků z oloupaných žampiónových hlaviček
4 dcl silného vývaru (drůbeží, hovězí, rybí, podle toho, jakou omáčku velouté požadujeme)
4 dcl smetany ke šlehání
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 dcl bílého dezertního vína
1 lžička citrónové šťávy
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo, přidat nakrájené šalotky, 3 minuty dusit.
Přidat víno, dezertní víno, za častého míchání zredukovat na polovinu.
Přidat vývar, za občasného míchání zredukovat na polovinu.
Vmíchat smetanu, přidat plátky žampiónů, promíchat a za častého míchání zredukovat na polovinu.
Omáčku scedit, vmíchat citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí.

ŠŤÁVA K HOVĚZÍMU MASU

400 g odřezků hovězího masa
200 g drůbežích křídel, nasekat na malé kousky
2 l hovězího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, nakrájet nahrubo
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
150 g hub, drobně nakrájet
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky cukru
½ lžíce másla
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)

Ve větším kastrolu rozpálit olej, přidat maso a křidélka, neustále míchat, smažit, až má maso světle hnědou barvu, trvá až 15 i více minut. Kdyby maso nebylo dostatečně opražené, konečná šťáva by byla světlá.
Přidat cibuli, mrkev, smažit 10 minut, míchat.
Přidat houby, česnek, když česnek zavoní přidat protlak, cukr, bobkový list, tymián, míchat 2 minuty.
Přidat víno, ¼ vývaru, za častého míchání zredukovat na 2/3.
Přidat zbytek vývaru, za občasného míchání zredukovat na ½. Sbírat pěnu.
Šťávu scedit, vmíchat máslo.

ŠŤÁVA K DRŮBEŽI, RYBÁM, DUŠENÉ ZELENINĚ

1 kg drůbežích křídel nebo i koster, nakrájet na kousky
2 l drůbežího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
150 g hub, drobně nakrájet
3 rajčata z konzervy, nakrájet (čerstvá rajčata pouze z vlastní zahrady, kupovaná v obchodech v ČR chutnají jako polystyren)
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky cukru
½ lžíce másla
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)

Ve větším kastrolu rozpálit olej, přidat nakrájená křidélka a kostry, neustále míchat, smažit, až získají světle hnědou barvu, trvá až 15 i více minut. Kdyby maso a kosti nebyly dostatečně opražené, konečná šťáva by byla světlá.
Přidat cibuli, smažit, až cibule začne žloutnout, míchat.
Přidat houby, česnek, míchat.
Když česnek zavoní, přidat protlak, rajčata, cukr, bobkový list, tymián, dusit 5 minut, občas zamíchat.
Přidat víno, ¼ vývaru, za častého míchání zredukovat na 2/3.
Přidat zbytek vývaru, za občasného míchání zredukovat na ½. Sbírat pěnu.
Šťávu scedit, vmíchat máslo.
Dochutit pepřem, solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ