120 g másla
6 šalotek, drobně nakrájet
5 stroužků česnek
3 dcl červeného vína (Merlot, Svatovavřinecké)
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžička sušené zelené petrželky
15 zrnek pepře, rozmačkat
2 dcl hovězího vývar
2 dcl drůbežího vývaru
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit polovinu másla, přidat šalotku, smažit 6 minut, přidat česnek, když zavoní, přidat koření, víno a zredukovat na 1/3.
Přidat hovězí a drůbeží vývar vařit pomalým varem 35
Scedit, vmíchat 1 lžičku studeného másla, dochutit pepřem, solí.
Vhodné k pečenému a grilovanému hovězímu masu.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




