• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OMÁČKA BORDELAISE

120 g másla
6 šalotek, drobně nakrájet
5 stroužků česnek
3 dcl červeného vína (Merlot, Svatovavřinecké)
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžička sušené zelené petrželky
15 zrnek pepře, rozmačkat
2 dcl hovězího vývar
2 dcl drůbežího vývaru
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit polovinu másla, přidat šalotku, smažit 6 minut, přidat česnek, když zavoní, přidat koření, víno a zredukovat na 1/3.
Přidat hovězí a drůbeží vývar vařit pomalým varem 35
Scedit, vmíchat 1 lžičku studeného másla, dochutit pepřem, solí.
Vhodné k pečenému a grilovanému hovězímu masu.

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

8 lžic šípkové marmelády
0,5 l masového vývaru
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
2 petržele, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
kousek skořice
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
½ lžíce cukru
½ lžíce strouhaného perníku
1 lžíce šťávy z brusinek
2 plátky citrónu, odkrojit bílou dužinu
1 lžíce citrónové šťávy
strouhaná citrónová kůra ze ¼ citrónu
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce oleje
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo, olej, přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
Přidat mrkev, celer, petržel, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat mouku, smažit 1 minutu.
Přidat víno, zredukovat, přidat šťávu z brusinek, citrónovou šťávu, strouhaný perník, promíchat.
Přidat vývar, citrónovou kůru, plátky citrónu, skořici, celý pepř, nové koření, skořici, promíchat, vařit 25 minut.
Z omáčky vyndat koření, skořici, rozmixovat.
Přidat šípkovou marmeládu, zamíchat, 10 minut provařit.
Dochutit pepřem, solí.

SMETANOVÁ HOUBOVÁ OMÁČKA

sušené hříbky, namočit na 2 hodiny do hovězího vývaru (pokud jsou lišky, přidat i trochu lišek, zvýrazní houbovou chuť)
čerstvé houby (žampióny, oloupat), nakrájet na plátky
0,5 l hovězího vývaru
2 dcl smetany na šlehání
3 šalotky, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu
1,5 lžíce másla
½ lžíce sádla
pepř
sůl

V kastrole rozpustit sádlo, přidat šalotku, smažit. Po 6 minutách přidat ½ lžíce másla, tymián, smažit 2 minuty.
Přidat namočené houby i s vývarem, vařit na mírném ohni 10 minut, nezakryté, občas míchat, rozmixovat.
Čerstvé houby osmažit na ½ lžíce másla.
Do rozmixované omáčky přidat osmažené huby, smetanu, vařit na mírném ohni 5 minut, nezakryté, občas míchat.
Odstavit z ohně, vmíchat ½ lžíce másla.

OMÁČKA K RYBÁM

4 dcl rybího velouté se žampióny
1 cibule, drobně nakrájet
8 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
½ lžíce másla
1 žloutek
1 dcl vína
1 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat žampióny, citrónovou šťávu, smažit 4 minuty.
Přidat víno, téměř zredukovat.
Přidat rybí velouté, provařit, dochutit pepřem, solí.

Rybí velouté se žampióny
5 dcl rybího vývaru
4 hlavičky žampiónů, oloupat, nakrájet na tenké plátky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

V menším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat.
Zředit vývarem, přidat žampióny, opepřit, osolit, vařit 35 minut.
Scedit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ