• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HOUBY S MEDEM

  • 1,5 lžičky sezamového oleje
  • 2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake), ale i čerstvé houby nebo žampiony
  • 1/2 hrnku nastrouhaných mrkví
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 - 3 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 zelená cibulka, drobně nakrájet

1. Ve woku rozehřát olej a 4 minuty zprudka smažit houby.
2. Přidat mrkev a smažit další 3 minuty.
3. Přidat sojovou omáčku, sherry, med a vývar, přikrýt a dusit 2 minuty.
4. Ozdobit zelenou cibulkou.
Víno. Svatovavřinecké, Merlot.

OPÉKANÁ MÍCHANÁ ZELENINA

  • 225g čínského zelí
  • 225g papriky, lepší červené nebo žluté, jsou šťavnatější
  • 225g chřestu
  • 225g mrkve
  • 2 lžíce drobně krájené cibule
  • 2 lžíce drobně krájeného zázvoru
  • 3 stroužky drobně krájeného česneku
  • 2 lžičky soli, možná méně
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sherry
  • 2 lžičky sezamového oleje

1. Nakrájet pekingské zelí, papriky, chřest na 4 cm dlouhé proužky. Mrkev nakrájet na plátky tlusté 5 mm.
2. Rozpálit 1½ lžíce olej až začne kouřit, přidat cibuli, zázvor a česnek a opékat do 1 minuty.
3. Přidat mrkev a chřest a míchat ½ minuty, přidat vodu a provařit do 2 minut.
4. Přidat čínské zelí, papriku, cukr, sherry a míchat do 3 minut.

BROKOLICE V ÚSTŘICOVÉ OMÁČCE

  • brokolice
  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • 6 lžic ústřicové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • ¼ hrnku vody
  • 1 lžička sójové omáčky

1. Omýt a osušit brokolici, rozdělit na jednotlivé kousky cca 6 cm dlouhé.
2. V kastrolu rozpálit olej, přidat sůl, když olej začne kouřit, přidat brokolici, promíchat, přidat 2 lžíce vody nebo více, přikrýt
    poklicí a dusit 3 – 4 minuty, vyndat do sítka, aby voda okapala.
3. Společně provařit ústřicovou omáčku, sezamový olej, kukuřičný škrob, sójovou omáčku a přelít přes brokolici.
Podávat teplé.

BROKOLICE V SEZAMOVÉ OMÁČCE

  • 1 kg brokolice
  • ¼ hrnku sójové omáčky
  • ½ lžičky medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • ¼ hrnku sezamových semínek
  • 6 listů salátu

1. Rozdělit brokolici na části a vařit v páře 4 – 5 minut, nechat ochladit.
2. Smíchat v hrnci zbylé položky přidat brokolici a nechat marinovat 1 hodinu.
3. Podávat na listech salátu.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ