• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PÁLIVÉ HOUBY

  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky česneku, drobně nakrájet
  •  2 lžičky drobně krájeného zázvoru
  • 1 lžíce cibule, drobně nakrájet  cibule
  • 450 g  malých celých hub
  • 2 lžičky sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  •  1 lžička soli
  • ½ lžička mletého pepře
  • 1 lžíce kuřecího vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky sezamového olej

1. Rozehřát wok, přidat olej, když se začne kouřit přidat česnek, zázvor, cibuli a míchat 20 vteřin.
2. Přidat houby a míchat 30 vteřin.
3. Rychle přidat zbylé položky, mimo sezamového oleje.
4. Smažit dalších 5 minut, míchat.
5. Těsně před podáváním přidat sezamový olej a promíchat.

PÁLIVÉ VEPŘOVÉ JAZYKY

  • 2 vepřové jazyky
  • 2 lžičky dezertního vína
  • 2 cibule, hrubě nakrájet
  • 2 plátky zázvoru
  • 1 l vývaru

Pálivá omáčka

  • 3 hvězdičky badyánu
  • celý pepř
  • 1 lžička chilli
  • 1 plátek skořice
  • 1 kousek lékořice
  • 1 kardamom
  • 1 lžička rozmačkaného česneku
  • 1 lžička tymiánu

Přísady

  • ½ hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce vína
  • 2 lžíce cukru

1. Jazyky dát na chvíli do vařící vody, vyjmout a odstranit kůži.
2. Do vařící vody dát zázvor a cibuli a jazyky 10 minut vařit, vyjmout a pod studenou vodou opláchnout.
3. Do 1 litru vývaru dát položky na pálivou omáčku, přidat přísady a provařit.
4. Polít jazyk vínem a dát do vody s přísadami a pomalu vařit 20 minut.
5. Jazyk nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: podávat přelité vývarem.
Víno: Svatovavřinecké.

OPÉKANÁ VEPŘOVÁ PANENKA

  • 1 vepřová panenka (nebo vykostěný libovější bůček)

Marináda

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce hoi-sin
  • 2 lžíce vína
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • špetka koření 5 vůní
  • 2 stroužky česneku

Poleva

  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky octa
  • špetka směsi koření 5 vůní

Všechno smíchat.

1. Vepřovou panenku podélně rozpůlit a marinovat nejméně 6 hodin, ale přes noc.
2. Rozpálit troubu.
3. Do hlubokého plechu dát vodu a na roštu opékat maso 15 - 20 minut, pak potřít zbylou marinádou a péct dalších 15 – 20 minut. Je třeba dávat pozor, aby se maso nespálilo. (Bůček se peče o 15 minut déle.) Hned po upečení potřít maso polevou a dát vychladnout.
Víno:Svatovavřinecké, Frankovka.

STUDENÉ KUŘE S JABLKY

  • 300 g kuřete
  • 100 g kapie
  • 100 g salátové okurky
  • 1 větší jablko
  • ½ citrónu
  • 50 g máčených černých hub
  • 50 g  loupaných pražených mandlí

Zálivka

  • 3 lžíce dezertního vína
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • mletý zázvor

1. Oloupané jablko nakrájet na nudličky, vložit do misky, hned zalít šťávou z citronu, aby nezhnědlo.
2. Uvařené studené maso z kuřete, kapii, salátovou okurku nakrájet na nudličky.
3. Drobně nakrájet černé houby.
4. Vše opatrně promíchat v misce a přidat promíchaný zálivku, posypat nasekanými loupanými opraženými mandlemi.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ