• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK V RAJČATOVÉ OMÁČCE

1 králík, rozdělit na logické díly, (obě části svaloviny hřbetu přepůlit)
hladká mouka na obalení dílů králíka
2 konzervy rajčat, každá 400 g/240 g
0,5 dcl masového vývaru
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 sušená rajčata, drobně nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 + 1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička provensálského koření
1 lžička tymiánu
1 lžička šalvěje
pepř
sůl

Části králíka opepřit, osolit, dobře obalit v mouce.
Ve velkém kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, olivový olej, prudce osmažit části králíka, přendat na talíř, přikrýt alobalem.
Do kastrolu přidat 1 lžíci másla, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat konzervovaná rajčata, rozmačkat.
Přidat sušená rajčata, provensálské koření, tymián, šalvěj, pepř, sůl, vývar, promíchat.
Přidat osmažené části králíka, dusit 25 minut, občas zamíchat.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Modrá frankovka; Frankovka; Svatovavřinecké.

Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

přední běhy a předek nakrájet na kusy
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1/8 celere, nakrájet na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky, krátce opražit
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky provensálského koření
2 bobkové listy
pepř
sůl

Nálev
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl vody
2 cibule, drobně nakrájet
mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky rozmarýn
½ lžičky oregana
bobkový list
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
Maso osušit, osolit, opepřit, posypat 1 lžící hladké mouky.
Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
V tlakovém hrnci krátce osmažit špek, přidat mrkev, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat česnek, když zavoní přidat 1 lžíci mouky, zředit vývarem, promíchat, přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a pepřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Bramnorové noky
0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl
Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Vkládat do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky přendat do sítka.
Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat noky, krátce osmažit.
Víno: Tramín.

Vytisknout

KRÁLÍK NA ČESNEKU

1 králík bez hlavy
3/4 l masového vývaru na podlití
10 dkg špeku, polovinu nakrájet na klínky, polovinu drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
12 stroužků česneku, rozmačkat
1 lžíce mouky, krátce opražit v kastrolku
4 zrnka pepře
sůl

Z králíka odseknout přední část, tuto přední část podílně rozdělit.
Hřbet a zadní běhy prošpikovat klínky špeku.
Smíchat rozmačkaný česnek se solí, potřít králíka.
Do pekáče dát sádlo, na plotně rozehřát, přidat drobně krájený špek, cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout, míchat.
Přidat, pepř, přední i zadní část králíka, trochu podlít, dát zakryté do trouby rozehřáté na 180°C. Dusit cca 20 minut.
Odstranit vrchní díl pekáče, upéct do měkka. Maso přelévat šťávou, obrátit, podlévat, aby se nepřipálila cibule.
Kontrolovat přední část, která bude hotova dříve, vyjmout, aby se nevysušila.
Pečeného králíka vyjmout.
Šťávu z pekáče přelít do kastrolu, vydusit téměř na tuk, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem.
Vařit 35 minut, často promíchat metlou.
Omáčku scedit, dochutit solí.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Tramín.



Vytisknout

KRÁLIČÍ HŘBET S LEČEM

Králičí hřbet
2 králičí hřbety, každý cca 1 kg
3 lžičky rozmarýnu
3 lžíce sádla
pepř
sůl

Lečo
1 lžíce sádla
1 dcl masového vývaru
3 plátky špeku, nakrájet na kostičky
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sladké papriky
3 oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
5 světlezelených paprik, drobně nakrájet
115 g klobásy z masa, oloupat, nakrájet na kostičky
1 čerstvá chilli paprička, drobně nakrájet
sůl

Králičí hřbety
Hřbety ochutit rozmarýnem, pepřem, solí.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, hřbety prudce osmažit ze všech stran.
Hřbety i s výpekem přendat do pekáče, vložit do trouby předehřáté na 180°C, péct 15 minut.

Lečo
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek.
Přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat mletou papriku, promíchat.
Přidat rajčata, papriky, klobásu, chilli papriku, ochutit pepřem, solí.
Dusit 10 minut, případě podlít.
Příloha: rozmarýnové brambory
Prezentace: do středu talíře položit porci leča, okolo rozložit brambory.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

Vytisknout

KRÁLÍK PEČENÝ NA SLANINĚ

1 králík bez hlavy
3/4 l masového vývaru na podlití
20 dkg špeku, polovinu nakrájet na klínky, polovinu drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
4 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
sůl

Z králíka odseknout přední část, tuto přední část podílně rozdělit, osolit.
Hřbet a zadní běhy prošpikovat klínky špeku, osolit.
Do pekáče dát sádlo, na plotně rozehřát, přidat drobně krájený špek, cibuli, smažit, až začne mírně žloutnout, míchat.
Přidat nové koření, pepř, přední i zadní část králíka, trochu podlít, dát zakryté do trouby rozehřáté na 180°C. Dusit cca 20 minut.
Odstranit vrchní díl pekáče, upéct do měkka. Maso přelévat šťávou, obrátit, podlévat, aby se nepřipálila cibule.
Kontrolovat přední část, která bude hotova dříve, vyjmout, aby se nevysušila.
Pečeného králíka vyjmout.
Šťávu podle potřeby doplnit vývarem, nebo odvařit na požadované množství.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Tramín.

Doporučujeme