• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

FRIKASÉ Z KRÁLÍKA

  • 1 králík, nakrájet na díly, které budou podávány
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • 4 dcl bílého vína
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu
  • ¼ lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat, přelít přes maso, nechat ležet 12 hodin, občas přelévat.

1. Vyndat králíka z marinády a osolit, opepřit, marinádu uchovat.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, osmažit cibuli, až začne hnědnout, přidat česnek, přidat maso, osmažit.
3. Do tlakového hrnce, přidat marinádu, vývar, dusit 30 minut. Do hotového pokrmu vmíchat škrob, dochutit pepřem a solí.
Příloha: rýže, bílé pečivo.
Víno: Tramín.

Doporučujeme