• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ POLÉVKA

2,5 litru vody
1,5 kg rybího ořezu
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 větší cibule, hrubě nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakájet
1 plátek celere, drobně nakrájet
10 zrnek pepře
6 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžíce másla
3 plátky veky, nakrájet na kostičky
bílý pepř
sůl

Do hrnce s vodou vložit hlavu (bez očí, žáber), ocas, ploutve, kůži, játra, veškerý rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Když je pěna sebraná, přidat hrubě krájenou zeleninu, celý pepř, muškátový květ.
Scedit. Obrat maso z hlavy, kostí, dát stranou na talíř.
Do scezeného vývaru přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Na másle osmažit drobně nakrájenou zeleninu, vařit v menším množství vody 10 minut, scedit.
Do hotové polévky přidat obrané maso, jikry, mlíčí, tymián, vařit 5 minut.
Do polévky přidat uvařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí, muškátovým květem.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do porce polévky na talíři vložit kostičky osmažené veky, posypat drobně krájenou zelenou petrželkou.

Zředěná jíška
2 lžíce hladké mouky
1½  lžíce másla
právě připravený a scezený rybí vývar
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.

 

Vytisknout

SILNÁ RYBÍ POLÉVKA

  • 3 kg rybích odřezků (hlavy bez očí a žáber, vnitřností)
  • 3 l vody
  • 0,4 kg celer, nakrájet na tenké nudličky
  • 0,2 kg mrkev, nakrájet na tenké nudličky
  • 0,25 kg petržel, nakrájet na tenké nudličky
  • 10 dkg másla
  • 15 dkg hladké mouky
  • 2 l vývaru z bílých kostí
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 2 dcl mléka
  • 40 g petrželová nať
  • 0,5 kg bílého pečiva, nakrájet na nudličky
  • 2 lžíce másla na osmažení zeleniny a žemle 
  • pepř
  • sůl

Uvařit hlavy v mírně osolené vodě zvlášť, cca 30 minut, scedit, maso obrat, nakrájet na menší kousky.
Kořenovou zeleninu uvařit části vývaru z bílých kostí.
Ve větším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat světlou jíšku, přidat květ a pepř, zředit mlékem, dál zředit zalít vývarem z ryb a vývarem z bílých kostí, vařit 30 minut.
Vložit rybí maso, vařit 10 minut.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla a osmažit zeleninu.
Zeleninu krájenou na nudličky vložit do menšího množství vroucí vody, vařit cca 4 minuty, scedit.
Zeleninu vložit do polévky. (Ne zeleninový vývar.)
Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, osmažit žemli.
Prezentace: do jednotlivých porcí vkládat osmaženou žemli a sypat petrželovou natí.

Vývar z bílých kostí

  • 1 kg výsekových kostí bílých (telecí nebo vepřové), rozsekat
  • 4 l vody
  • 120 g cibule, nakrájet na čtvrtky
  • 100 g celeru, nakrájet na čtvrtky
  • 120 g mrkve, nakrájet na čtvrtky
  • 100 g petržele, nakrájet na čtvrtky
  • 4 zrnka celého pepře
  • sůl

1. Kosti do studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat pepř, pomalu vařit 3 hodiny.
2. Přidat kořenovou zeleninu, vařit doměkka. Scedit. 
Vyčistit bílkem.

Čištění bílkem

  • našlehat bílek do emulze
  • studený vývar dát na plotnu, vmíchat našlehaný bílek, přivést k varu, občas zamíchat
  • v okamžiku, kdy se vývar začne vařit, sundat z plotny a nechat bez míchání vychladnout
  • scedit

 

Vytisknout

KAPR NA CIBULI

  • 2 půlky kapra s kůží
  • 3 velké cibule, drobně nakrájet
  • 3 dcl rybího vývaru
  • ½ lžíce másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • kmín
  • sůl

1. Kapra osolit, posypat kmínem.
2. Do pekáče vložit máslo, cibuli, celý pepř, česnek, bobkový list, kapra, rybí vývar.
3. Péct v troubě rozehřáté na 190°C cca 10 minut na každé straně.

Vytisknout

RYBÁŘOVA POLÉVKA


Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře. Vařené rybí maso je lehce stravitelné, zdravé a hlavně neohrožuje štíhlu linii. Proto si můžeme této dobroty dopřát co hrdlo ráčí, a to bez pocitu provinění.  Veltlínské červené rané vhodně doplní tuto mimořádnou polévku.

základní polévka

  • 4 l rybího vývaru
  • 1 velký fenykl, hrubě nakrájet
  • 2 celerové stonky, nakrájet na tenké plátky
  • 2 velké cibule, nakrájet na tenké plátky
  • 2 mrkve, nakrájet na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
  • 1 malou chilli papričku
  • ½ lžičky semen koriandru, rozdrtit
  • větší špetka šafránu
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků šalvěje
  • 3 - 4 mražené parmice nachové, včetně hlavy i ocasu a kostí, nebo 350 g mořského okouna
  • 400 g rajčat, oloupat
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 3 kousky pomerančové kůry
  • sůl
  • bílý pepř

1. Do vývaru dát parmici, přivést k varu, sebrat pěnu.
2. Přidat všechny položky vařit při mírném varu 30 minut.
3. Vývar scedit, rybí maso použít následně do polévky.
4. Vývar nechat vychladnout, vyčistit bílkem.

  • 3,5 l hořejšího vývaru „základní polévka“
  • 350 g filetů z tresky, nakrájet na kousky po 50 g, posypat hladkou moukou
  • 450 g mořský jazyk, stáhnout kůži a nakrájet na filety
  • 12-18 královských krevet, vyloupat bez hlav, noh a ocasů
  • 350 g mořského okouna
  • máslo
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 3 celerové stonky, drobně nastrouhat
  • 1 střední fenykl, drobně nastrouhat
  • 1 pórek, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat a nakrájet na proužky 0,5 mm
  • 1 lžíce čerstvého petržele, nakrájet
  • 1 lžíce pažitky, drobně nakrájet
  • 1 lžička estragonu
  • 1 lžíce kerblíku, nakrájet
  • 200 ml pernodu (anýzovky)
  • ½ l bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z 1 citrónu

Použité ryby nejsou důležité.

1. Do velkého hrnce dát olivový olej, polovinu fenyklu, polovinu celer, cibuli, česnek, 1 l vody. Vařit 15 minut, až zelenina změkne.
2. Přidat koření, byliny a pernod a odvařit na polovinu, pak přidat víno a opět odvařit polovinu
3. Přidat 3,5 litru rybího vývaru.
4. Obsah hrnce přecedit.  - Toto už je samostatná polévka, kterou je možno padávat samostatně.
5. Na másle osmažit tresku, v hrnci dusit mořský jazyk, v pekáči v troubě upéct mořského okouna.
6. Krevety krátce osmažit na kusu másla, zalít cca 1 dcl vody, dusit cca 5 minut.
7. V hrnci ohřát dvě lžíce olivového oleje, přidat zbylý celer, fenykl, osmažit, přidat pórek a smažit minutu, přidat ryby i ze základní polévky.
8. Přidat vyčištěnou polévku, přidat máslo, citrónovou šťávu, rajčata a ještě 2 minuty provařit.

Krutony

  • 12 tenkých plátků bílého chleba
  • olivový olej na potření
  • 4 velké šalvějové lístky, nakrájet
  • 225g čedaru

1. Bílý chleba potřít olivovým olejem na obou stranách a opéct.
2. Smíchat čedar se šalvějí a nasypat na opečený chleba a dát zapéct.

Čištění bílkem

  • našlehat bílek do emulze
  • studený vývar dát na plotnu, vmíchat našlehaný bílek, přivést k varu, občas zamíchat
  • v okamžiku, kdy se vývar začne vařit, sundat z plotny a nechat bez míchání vychladnout
  • scedit

 

Vytisknout

Ryby - seznam receptů

POLÉVKY
RYBÍ POLÉVKA
SILNÁ RYBÍ POLÉVKA
RYBÍ POLÉVKA S MLÍČÍM A JIKRAMI
JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA S KNEDLÍČKY
RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM
CONSOMMÉ
RYBÁŘOVA POLÉVKA
HALÁSZLÉ
KRÉMOVÉ HALÁSZLÉ

SALÁTY
SALÁT S UZENÝM SLEDĚM
SALÁT Z VAŘENÉHO KAPRA
SALÁT S TUŇÁKEM (i rybí filé)

PŘEDKRMY
KAPŘÍ MLÍČÍ
KAPŘÍ MLÍČÍ SE ŽAMPIÓNY
PALAČINKY S RYBÍ NÁPLNÍ
UZENÉ FILETY RYBY S KOPREM A PAŽITKOU
KAPŘÍ MAJONÉZA (na chlebíčky, k plnění rajčat, vajec)
KAPR MARINOVANÝ DLE RAKOVNICKÉHO RYBÁŘE

HLAVNÍ CHODY
RYBÍ VÁRKA
RYBA NA MODRO
RYBY PEČENÉ NA KMÍNĚ
PEČENÁ MARINOVANÁ RYBA
RYBY SMAŽENÉ V TĚSTÍČKU
RYBÍ KROKETY, KARBANÁTKY
BRAMBOROVÉ KARBANÁTKY Z RYB (kapr, treska)
RYBY SMAŽENÉ V TROJOBALU
ZAPEČENÁ RYBA S BRAMBORAMI
PEČENÁ RYBA S KRUSTOU A ČOČKOU
RYBÍ POCHOUTKY NA ČERVENÉM LOŽI
GRILOVANÁ RYBA S ČESNEKOVÝM BEURRE ROUGE
PÁLIVÉ KOUSKY RYBÍCH FILETŮ V SARDELOVÉ PASTĚ
RYBA S BRAMBOROVOU KAŠÍ, KRABEM A OMÁČKOU
JEDNODUCHÝ RYBÍ VÝVAR PRO POUŽITÍ DO OMÁČEK
RYBA SE SMETANOVOU OMÁČKOU, KREVETY A MANDLE
RYBA S CIBULOVOU OMÁČKOU S VÍNEM (kapr, tloušť, lín, pstruh, atd.)

RYBÍ FILÉ
RYBÍ FILÉ SE SÝREM
RYBY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
OBALOVANÉ RYBÍ FILÉ S BROSKVÍ
RYBÍ FILETY V SARDELOVÉ PASTĚ
RYBÍ FILÉ V ZELENINOVÉM SALÁTU
RYBÍ FILETY V SARDELOVÉ PASTĚ A V TĚSTĚ
RYBÍ FILÉ S OMÁČKOU Z ČERNÝCH FAZOLÍ S RAJČATY
FILÁTKA Z BÍLÉ RYBY S OMÁČKOU BURRE BLANCHE KLASIK

KAPR
RYBÍ RAGÚ
KAPŘÍ GULÁŠ
KAPR NA PIVĚ
KAPR S NIVOU
SMAŽENÝ KAPR
KAPR NA KMÍNĚ
KAPR NA ČERNO
KAPR NA MÁSLE
KAPR NA CIBULI
KAPR NA SARDELI
KAPR NA SLANINĚ
KAPR NA ČESNEKU
PÖRKÖLT Z KAPRA
KAPR NA HOUBÁCH
ČISTÁ CHUŤ KAPRA
KAPŘÍ KARBANÁTKY
KAPR NA BÍLÉM VÍNĚ
KAPR DUŠENÝ NA KMÍNĚ
KAPR PEČENÝ NA ŠPEKU
RYBA (KAPR) NA ČERNO
KAPR PEČENÝ NA MÁSLE
KAPR DUŠENÝ NA CIBULI
KAPR DUŠENÝ NA SLANINĚ
KAPR DUŠENÝ NA ZELENINĚ
KAPR S JABLKY A PAPRIKOU
KAPR S KŘENOVOU OMÁČKOU
KAPR MARINOVANÝ V OMÁČCE
PÖRKÖLT Z KAPRA S HOUBAMI
KAPR DUŠENÝ NA ŽAMPIÓNECH
KAPR S BRAMBORY SE SMETANOU
KAPR DUŠENÝ NA KOŘENOVÉ ZELENINĚ
PEČENÝ KAPR SE ZELINOVOU NÁDIVKOU
KAPR VAŘENÝ S KOŘENOVOU ZELENINOU
KAPR DUŠENÝ NA ZELENINĚ S BÍLÝM VÍNEM
KAPR DUŠENÝ S ČERVENÝM VÍNEM A OLIVAMI
RYBA, FAZOLE A PEČENÉ TYMIÁNOVÉ BRAMBORY
KAPR (candát, treska) S UZENOU KLOBÁSOU A KYSELÝM ZELÍM
ZÁVITEK ZE PSTRUHA S BRAMBORAMI S JARNÍ CIBULKOU A ŽAMPIÓNY

PSTRUH
PEČENÝ PSTRUH
PLNĚNÝ PSTRUH
PSTRUH NA ŠPEKU
PSTRUH NA ROŠTU
PSTRUH S HOUBAMI
PSTRUH SE ŽAMPIÓNY
PSTRUH NA SMETANĚ
ZÁVITKY ZE PSTRUHA
ZÁVITKY ZE PSTRUHA II.
PSTRUH V LISTOVÉM TĚSTĚ
PSTRUZI S MANDLOVOU OMÁČKOU
FILÉ Z PSTRUHA V OMÁČCE A SE ŽAMPIÓNY
FILÉ ZE PSTRUHA BALENÉ V ANGLICKÉ SLANINĚ
FILÉ ZE PSTRUHA S CHŘESTEM A HOLANDSKOU OMÁČKOU
ZÁVITEK ZE PSTRUHA S BRAMBORAMI S JARNÍ CIBULKOU A ŽAMPIÓNY
ZÁVITEK ZE PSTRUHA S ANGLICKOU SLANINOU A BRAMBORAMI S JARNÍ CIBULKOU

ŠTIKA
ŠTIKA NA ŠPEKU
ŠTIKA NA ZELENINĚ
ŠTIKA PEČENÁ NA MÁSLE

CANDÁT
CANDÁT SE ZELENINOU JULIENNE A OMÁČKOU S KOPREM

SUMEC
PÖRKÖLT ZE SUMCE S HOUBAMI A SE SMETANOU

ÚHOŘ
VAŘENÝ ÚHOŘ
ÚHOŘ SMAŽENÝ NA MÁSLE
ÚHOŘ MARINOVANÝ V OMÁČCE

MOŘSKÉ RYBY
TRESKA
RYBÍ KOLÁČ
TRESKA S KARI
TRESKA S OLIVAMI
TRESKA S ČESNEKEM
RAKOVNICKÁ TRESKA
TRESKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
TRESKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
TRESKA S PIKANTNÍ OMÁČKOU
TRESKA V BAZALKOVÉ OMÁČCE
TRESKA S RAJČATY A S MÁTOU
TRESKA S OLIVAMI A PLÁTKY BRAMBOR
STUDENÁ TRESKA VE VÝRAZNÉ BYLINKOVÉ OMÁČCE

MOŘSKÝ JAZYK
MOŘSKÝ JAZYK
ZÁVITKY Z MOŘSKÉHO JAZYKA
MOŘSKÝ JAZYK PO MLYNÁŘSKU
MOŘSKÝ JAZYK S OKURKOVOU OMÁČKOU

TUŇÁK
TATARÁK Z TUŇÁKA
TUŇÁK (KAPR, TOLSTOLOBIK, PSTRUH) V ZELENINOVÉ OMÁČCE

PRAŽMA
PRAŽMA S RAJČATY A OLIVAMI

OMÁČKY K RYBÁM
STUDENÁ OMÁČKA
REMULÁDOVÁ OMÁČKA
BURRE BLANCHE S JÍŠKOU
OMÁČKA NA RYBU S ČESNEKEM
OMÁČKA RAKOVNICKÉHO RYBÁŘE
KOŘENĚNÁ MAJONÉZA ke kapřímu masu
OMÁČKA NA RYBU S VAŘENÝM BRAMBOREM
JEDNODUCHÁ OMÁČKA K RYBÁM
JEDNODUCHÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA k rybám, krevetám, chobotnicím
RAJČATOVÁ OMÁČKA K RYBÁM (chobotnice, krevety, ryby) studená i teplá

KRUSTA NA RYBY

Doporučujeme