• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KAPR NA SLANINĚ

  • 1 kapr bez kůže
  • rybí vývar
  • 60 g anglické slaniny, polovinu nakrájet na malé kostičky, polovinu na tenké plátky
  • 60 g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 celer, drobně nakrájet
  • 5 zrnek pepře
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 3 koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu Gustin
  • 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky
  • bílý pepř
  • sůl

Kapra osolit, opepřit, posypat kmínem a hladkou moukou.
Na pánvi rozpustit sádlo, přidat kořenovou zeleninu, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, nechat zesklovatět, míchat, směs přendat do pekáče.
Do pekáče vložit kapra, přidat vývar, česnek, citrónovou šťávu.
Pekáč přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit na každé straně 20 minut.
Vyndat maso, šťávu přecedit, zahustit škrobem a krátce provařit.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Veltlínské červené rané.

Vytisknout

KAPR S JABLKY A PAPRIKOU

  • 1 kapr bez kůže
  • citrónová šťáva
  • 60 g anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 4 menší jablka, oloupat, nakrájet na tenké plátky
  • 5 zrnek celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 nové koření
  • 2 nepálivé papriky, nakrájet na malé kostičky
  • 80 g másla
  • 3 dcl rybího vývaru
  • bílý pepř
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl

1. Kapra osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Do pekáče dát máslo, anglická slanina, jablka, papriku, vývar, citrónovou šťávu, koření, vývar.
3. Pekáč přiklopit, na každé straně péct 15 minut.
4. Po upečení vyndat maso, vyndat koření, jablka rozmačkat vidličkou.  
Příloha: kaše.

Vytisknout

KAPR DUŠENÝ S ČERVENÝM VÍNEM A OLIVAMI

  • 2,5 kg vykuchaného a upraveného kapra, nakrájet na porce, osolit, pokapat citrónem
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 1 bobkový list
  • ½ l červeného vína
  • citrónová kůra
  • 10 oliv, drobně nakrájet
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu nalít víno, přidat drobně nakrájenou cibuli, citrónovou kůru, bobkový list, cukr a přivést k varu.
2. Kapra osolit, opepřit, vložit do kastrolu a dusit 20 minut. 
3. Kapra dát na mísu, přilít vývarem, posypat olivami.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr.

Vytisknout

KAPR NA SARDELI

  • 4 porce kapra, osolit, poprášit moukou
  • 6 dkg hladké mouky
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 1 cibule
  • 10 zrnek pepře
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • citrónová kůra, nastrouhat
  • 1 dcl rybího vývaru
  • ¼ l kyselé smetany
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo, zpěnit cibuli, přidat koření, citrónovou kůru, sardelovou pastu, promíchat.
2. Přidat osoleného a opepřeného kapra, dusit 15 minut, podlévat vývarem.
3. Kapra vyjmout, do vývaru vmíchat smetanu, scedit.
Prezentace: kapra vložit na mísu, přelít scezenou omáčkou.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Vytisknout

KAPR DUŠENÝ NA ZELENINĚ S BÍLÝM VÍNEM

  • 2 poloviny kapra, osolit, opepřit
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • kousek celere, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky bazalky
  • 4 dcl bílého vína
  • rybí várka
  • 2 žloutky
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce mouky
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty, podlít vínem, zredukovat na 1/3.
2. Přidat mouku, promíchat, zředit rybí várkou, přidat osoleného kapra, koření, dusit 12 minut.
3. Kapra vyjmout na prohřátou mísu, obložit dušenou zeleninou.
4. Vývar doplnit citrónovou šťávou, vařit 20 minut, kastrol sundat z plotny, vmíchat 1/2 lžíce másla.
5. Přelít kapra šťávu nebo šťávu dát do omáčníku.
Příloha: bílé pečivo, rýže.
Víno: Veltlínské červené rané.

 

Doporučujeme