• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZAPEČENÁ RYBA S BRAMBORAMI

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule, nakrájet na tenká kolečka
  • 0,5 kg rajčat, oloupat, nakrájet na plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 citrón, nakrájet na tenké plátky, přepůlit
  • 1 ryba cca 2 kg
  • 1,5 kg brambor, uvařit ve slupce, oloupat
  • 2 dcl bílého vína
  • pepř
  • sůl
  • zelená petržel, drobně nakrájet

1. Předehřát troubu na 200°C.
2. Rybu naříznout šikmými řezy, opepřit, osolit, do řezů vložit petržel, plátky citrónu, přelít 1 lžící oleje.
3. V pekáči rozehřát máslo, 1 lžíci olivového oleje, osmažit cibuli, až změkne.
4. Přidat rajčata, bobkový list, přidat rybu.
5. Péct v troubě 20 minut.
Příloha: vařené brambory.

Vytisknout

PEČENÁ RYBA S KRUSTOU A ČOČKOU

  • 4 větší filety z amura, kapra, tolstolobika nebo tresky, osolit
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev, drobně nakájet
  • 1 stonek celere, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 500g čočky
  • 1 bobkový list
  • 1,5 zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rozdrobeného chleba
  • 1 lžička, čerstvého rozmarýnu, drobně nakrájet
  • 1 lžička tymiánových lístků, drobně nakrájet
  • 100g černých oliv
  • pepř
  • sůl

1. Rozehřát troubu na 180°C.
2. Ve větším hrnci rozehřát lžící másla, osmažit mrkev, celer, přidat cibuli, promíchat.
3. Přidat čočku, bobkový list, promíchat, přidat vývar, vařit, až je čočka měkká.
4. Rozmixovat chleba, olivy, rozmarýn, tymián, 1 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje.
5. Pekáč vyložit alobalem, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, položit filety, překrýt rozmixovanou směsí, tu přitlačit na filety. Dát do trouby, péct 12 minut.
Prezentace: na talíř vložit čočku, na ni položit filet s propečenou směsí.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.


Vytisknout

RYBÍ FILÉ V ZELENINOVÉM SALÁTU

Salát

  • 1 ledový salát, drobněji nakrájet
  • 2 salátové okurky, neloupat, podélně rozkrojit, odstranit semínka, nakrájet na kostičky
  • 4 rajčata, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 3 žluté nebo červené papriky, nakrájet na kostičky 

Všechno promíchat

Zálivka

  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce plnotučné (dijonské) hořčice
  • šťáva z ½ citrónu
  • bílý pepř mletý
  • sůl

Všechno promíchat.

Ryba

  • 8 filetů z ryby
  • 8 plátků sušené šunky
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl bílého vína
  • provensálské koření
  • saturejka
  • bílý pepř mletý
  • černý pepř mletý
  • sůl

1. Maso okořenit, opepřit bílým pepřem, posolit.
2. Na maso zabalit do šunky, převázat nití.
3. Alobal z jedné strany potřít máslem, posolit, posypat černým pepřem, alobal vložit do pekáče, potřenou stranou nahoru.
4. Zabalené filety naskládat do pekáče, přidat zbytek másla, podlít vínem nebo vodou, zakrýt alobalem.
5. Dusit/smažit při teplotě 160°C cca 10 - 15 minut.
6. Na talíř dát salát, přelít zálivkou.
Prezentace: na salát položit 2 závitky ryby, přelít výpekem.
Víno: Ryzling vlašský.

Vytisknout

RYBÍ POCHOUTKY NA ČERVENÉM LOŽI

  • 8 rybích filátka bez kostí, jednotlivě vložit mezi folii a válečkem rozválet natenko
  • 3 rajčata, oloupat drobně nakrájet
  • 2 rajčata oloupat, rozpůlit, odstranit dužinu a jadérka
  • 6 listů špenátu, spařit
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

Červené lože

  • 2 lžíce olivového oleje; alternativa 5 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 červené papriky, oloupat drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 dcl bílého vína
  • tymián
  • zelená petržel
  • celý pepř

Filátka
1. Filé osolit, opepřit. Čtyři filátka pokrýt drobně krájenými rajčaty, přidat provensálské koření, zabalit jako balíček, spojené
    konce překrýt polovinou rajčete jako kloboučkem, zabalit do potravinářské fólie na pečení, aby se udržel tvar.
2. Čtyři filátka pokrýt listy špenátu, přidat provensálské koření, zabalit jako balíček, spojené konce překrýt kouskem listu
    špenátu jako kloboučkem, zabalit do potravinářské fólie na pečení, aby se udržel tvar.
3. Dát na pařák a vařit v páře 20 minut, vyndat z fólie.

Červené lože
V kastrolu rozehřát olivový olej, máslo, přidat česnek, papriky, osmažit, přidat víno, zredukovat o ¼, přidat rajčata, tymián, celý pepř, dusit do mírného zhoustnutí.

Prezentace: na talíř dát rajčatovou směs, na ní položit vařené maso.
Příloha: bílé pečivo, mírně osmažené tousty.
Víno: Veltlínské červené rané.

Vytisknout

RAKOVNICKÁ TRESKA

  • 1 kg filetů z tresky, osolit, opepřit
  • ½ kg brambory, oloupat, nakrájet na tenké plátky
  • 10 dkg černých oliv bez pecek
  • 1 cibule, nakrájet na plátky
  • 8 dkg kapary, namočit do teplé vody
  • 1 svazek petržele, drobně nakrájet
  • 1 celerová nať, nakrájet na tenká kolečka
  • 15 dkg rajčat, nakrájet na silnější plátky
  • 1 sušené rajče, nakrájet na proužky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo a olivový olej, přidat plátky cibule, černé olivy, rajčata, sušená rajčata, petržel, celer, pepř, sůl,
    zalít sklenicí vody, dusit 15 minut.
2. Přidat tresku tak, aby byla zakryta omáčkou, přidat brambory, dusit 20 minut.

Doporučujeme