• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

STARÉ PRÁDLO

  • 1 kg předního hovězího masa, nakrájet na ploché špalíky podle vláken v délce masa, opepřit, osolit
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 6 stroužků česneku, drobně nakrájet
  • ½ kg rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 lžíce koriandrové natě, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ l hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček celého pepře
  • 1 malá sušená chilli paprička
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozehřát lžíci sádla. Přidat maso, osmažit. Vyndat na talíř.
2. Rozehřát další část sádla, cukr, nechat zkaramelizovat, přidat papriku, cibuli, smažit, až cibule začne hnědnout, přidat česnek, když zavoní přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, kmín, koriandr, rajčata, hrášek, celý pepř, bobkový list, chilli, citrónovou šťávu, vývar.
3. Dusit, až je maso měkké. (V tlakovém hrnci 30 minut.) Dochutit pepřem a solí.
Příloha: nejlepší přílohou je rýže, ale mohou být i těstoviny, nebo opečené brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Vytisknout

BURGUNDSKÉ HOVĚZÍ

2 kg hovězího krku nebo hovězího žebra bez kosti, nakrájet na kostky 3 x 3cm, osolit, opepřit
1 lžička cukru
5 lžic másla
15 dkg špeku, blanšírovat, nakrájet na kostičky
2 cibule, nakrájet na osminky
15 malých cibulek
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 mrkve, nakrájet na kolečka
2 hrsti pevných hub nakrájených na silnější plátky
3 lžíce brandy
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
0,5 l hovězího vývaru
1 ½ lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
½ lžičky provensálského koření
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Marinování masa
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky saturejky
2 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky mletého pepře
1 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
Maso dát do mísy, přidat rozmarýn, šalvěj, saturejku, olej, promíchat, marinovat nejméně 2 hodiny.

V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat 2 lžíce másla, osmažit špek, přidat osminky cibule, osmažit, až začne cibule hnědnout.
Vyndat cibule a špek, dát na talíř.  
Do kastrolu přidat mrkev, maso, osmažit, maso a mrkev vyndat k cibuli.
Do kastrolu přidat brandy, flambovat, míchat až oheň zhasne.
Přidat 1 lžíci másla, rozehřát, přidat mouku, udělat světlou jíšku, rozředit vínem.
Do kastrolu vrátit maso, špek, mrkev, cibuli, přidat česnek, ½ lžičky tymiánu, provensálské koření vývar.
Pomalu dusit cca 2 hodiny, občas promíchat, podlít dalším vývarem, pokud je potřeba.
Zatímco se maso dusí rozpustit na pánvi l lžíci másla, přidat houby, ½ lžičky tymiánu, houby osmažit, osolit.
Přidat houby k hotovému masu, promíchat, ochutit pepřem a solí.
 Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat malé cibulky, smažit, až cibulky začnou mírně hnědnout.
Příloha: šťouchané brambory, bílé pečivo, rýže.
Prezentace: k porci burgundského hovězího přidat osmažené cibulky.
Víno: Svatovavřinecké.
Pozn.: Při použití tlakového hrnce postačí maso dusit 35 minut.

Vytisknout

RAKOVNICKÉ HOVĚZÍ PLÁTKY

  • 600 g hovězího zadního, nakrájet na plátky
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • šalvěj
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • olej na naložení
  • pepř
  • sůl

1. Maso posypat opepřit, polít citrónovou šťávou.
2. V míse smíchat hořčici, kečup, chilli, česnek, cibuli, šalvěj.
3. Maso přidat do směsi, promíchat, maso urovnat, přelít olejem, dát na noc do ledničky.
4. Připravit zeleninový základ

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 malá mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • kus celere, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepř
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 dcl červeného vína
  • hovězí vývar na podlití

1. V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, přidat koření, přidat víno, zredukovat na 1/3.
2. Přidat maso, vývar, dusit 30 minut.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Vytisknout

PROUŽKY HOVĚZÍHO SE SKOŘICÍ NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB

1 kg hovězího zadního, nakrájet na proužky 3 x 1 x 1 cm, opepřit
6 dcl hovězího vývaru na podlití
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
1 kousek skořice
3 hřebíčky
½ lžičky cukru
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl

Marináda
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce plnotučné hořčice
4 zrnka nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové list
¼ lžičky chilli

Do mísy vložit suroviny na marinádu, promíchat, přidat maso, promíchat, zakrýt, dát na noc do ledničky.
Maso vyndat z ledničky, šťávu scedit, uchovat.
V kastrole rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, smažit 7 minut, přidat česnek, když zavoní přidat maso, osmažit, zredukovat šťávu, kterou maso pustilo.
Přidat šťávu z marinády, zredukovat, přidat rajčata, provensálské koření, nové koření, celý pepř, bobkové listy, skořici, hřebíčky, cukr, protlak, sůl, podlít horkým vývarem, dusit, až je maso měkké, podlévat horkým vývarem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo, vařená rýže, opečené brambory, bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.

Vytisknout

CHILLI CON CARNE

  • 0,5 kg bílých fazolí
  • 1 kg rajčat, oloupat, nakrájet, rozmixovat
  • 0,8 kg hovězího zadního, nakrájet na kostky 2 cm
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 5 dkg špeku (ne víc)
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 x ¼  mrkve, drobně nakrájet
  • 2 x ½ petržele, drobně nakrájet
  • 2 x kus celere, drobně nakrájet
  • 2 malé sušené chilli papričky nebo ½  lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička cuminu (lze vynechat)
  • 1 lžička cukru (1 lžíce medu)
  • 10 g hořké čokolády, nastrouhat
  • 6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
  • tymián
  • provensálské koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • pepř
  • sůl
  • koriandr, drobně nakrájet, nebo zelená petržel
  • kysanou hustou smetanu, na ozdobu, (nemusí být)
  • 1 čerstvou chilli papričku, nakrájet na tenká kolečka, na ozdobu

1. Fazole přebrat, namočit, uvařit, scedit
2. V tlakovém hrnci rozehřát 2 lžíce másla, špek, přidat jednu sadu nakrájené kořenové zeleniny, osmažit.
3. Přidat 2 nakrájené cibule, osmažit, přidat 3 stroužky nakrájeného česneku, krátce osmažit.
4. Přidat maso, prudce osmažit, volně přikryté krátce podusit ve vlastní šťávě, podlít 1 dcl vína, zredukovat.
5. Podlít vývarem, přidat, tymián, bobkový list, celý pepř, 1 chilli papričku.
6. Tlakový hrnec uzavřít, dusit 25 minut. (V běžném hrnci dusit 1,5 hodiny.)
7. V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat zbylou kořenovou zeleninu, 1 nakrájenou cibuli, osmažit.
8. Přidat cukr, česnek, tymián, chilli papričku, nakrájená rajčata, provensálské koření, 1 dcl vína, dusit 20 minut.
9. Přidat pepř, sůl, čokoládu.
10. Do kastrolu s rajčaty přidat fazole, maso se šťávou, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme