• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

LOSOS S MANGOVOU SALSOU

  • 2 plátky lososa (2 x 150 g)
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Salsa

  • 2 lžíce oleje
  • 1 mango 250 g, oloupat, nakrájet
  • ¼  hrnku čerstvého koriandru, drobně nakrájet
  • ¼ hrnku šalotky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky chilli papričky, drobně nakrájet
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2 lžíce olivového oleje

1. Plátky lososa osolit, osmažit, 5 minut na každé straně.
2. Salsa: všechno smíchat.
Víno: Zweigeltrebe růžové, pozdní sběr.

 

 

Vytisknout

LOSOS S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU

  • 4 lžíce rybí omáčky (ústřicové)
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 4 pálivé papričky, drobně nakrájet
  • 600 g filetů lososa
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájet na tenká kolečka, propláchnout
  • 1 velké rajče, oloupat, nakrájet
  • 1 hrnek čerstvé bazalky
  • 1 salát

1. Smíchat rybí omáčku, citrónovou šťávu, cukr, chilli a nechat ležet.
2. Potřít lososa olivovým olejem a při 200°C péci 20 minut, pak nechat vychladnout.
3. Roztrhat lososa na větší kousky, dát do mísy, přidat cibuli, rajče, bazalku, přelít dresinkem a promíchat.
4. Směs dát na listy salátu, hned podávat.
Víno: Zweigeltrebe růžové, pozdní sběr.
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}


 

 

Vytisknout

LOSOS S MEDEM A HOŘČICÍ

  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce Dijonské hořčice
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 kg filetů lososa
  • ½ lžička pepře
  • sůl

1. Všechno mimo lososa smíchat a do této marinády vložit filety, marinovat hodinu.
2. Dát filety na alobal, přelít marinádou, alobal zavřít a v troubě péci při 180°C cca 15 - 20 minut.
Víno: Zweigeltrebe, pozdní sběr. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}

 

Vytisknout

LOSOS S ČESNEKOVOU MAJONÉZOU

Rulandské  šedé, pozdní sběr

Česneková majonéza

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 1/8 lžička papriky

Lososové koláčky

  • ½ hrnku kuskusu
  • 1½ dcl pomerančové šťávy
  • ½ kg trhaného lososa
  • 300 g mraženého špenátu
  • 2 žloutky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička cuminu
  • ½ lžička pepře
  • ½ lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje

1. Smíchat majonézu, česnek, papriku a dát stranou.
2. Uvařit kuskus podle návodu, do vody přidat pomerančovou šťávu.
3. Smíchat vařený kuskus se žloutky, lososem, špenátem, česnekem, cuminem, pepřem a solí.
4. Udělat koláčky a smažit na oleji 8 – 10 minut.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

LOSOS (PSTRUH) S KŘENEM A MEDEM

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvého kopru a petržele, nebo 2 lžičky sušeného
  • 4 lžičky křenu
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ½ kg lososa
  • pepř
  • sůl

1. Alobal potřít máslem, posypat pepřem, posolit.
2. Smíchat med, koření, křen, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
3. Nakrájet lososa napříč na plátky tlusté necelý 1 cm.
4. Maso promíchat se směsí, dát na alobal, ten zavřít a dát grilovat 10 cm od zdroje tepla, nebo do pekáče a v předehřáté trobě péct při 180°C 10 minut.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

Doporučujeme