• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 16 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

DAŇČÍ (jelení) ROASTBEEF

  • 1 kg daňčího hřbetu, svázat, aby drželo tvar
  • sádlo
  • jalovec, rozdrtit
  • tymián
  • šalvěj
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř
  • hořčice

1. Smíchat ve slunečnicovém oleji: rozdrcený jalovec, tymián, šalvěj.
2. Maso potřít olejem s kořením, posypat pepřem, osolit, potřít hořčicí, dát ležet na 24 hodin do ledničky.
3. Péct v předehřáté troubě při 180°C cca 30 minut, nebo až teplota uvnitř masa dosáhne  40°C. 
4. Nechat vychladnout, krájet na velmi tenké plátky.

Vytisknout

HRUŠKA S KACHNÍMI JÁTRY KE ZVĚŘINĚ

  • hruška
  • kachní játra
  • hladká mouka
  • rozinky
  • hruškový džus
  • skořice
  • rozmarýn
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička sádla
  • pepř
  • sůl

1. Hrušku oloupat, odspoda vykrojit jádřinec, do otvoru dát hrozinky, dát do džusu, přidat špetku rozmarýnu, skořici, vařit,
    až je hruška skoro měkká, vyndat, okapat, lehce ogrilovat, rozinky jsou stále v hrušce.
2. Na másle zkaramelizovat cukr, zředit vývarem z hrušky, aby tekutina „táhla“.
3. Na sádle osmažit játra poprášená moukou.
Prezentace: na talíř položit játra, hrušku, hrušku přelít karamelem.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Vytisknout

ZAJÍC NA SMETANĚ

  • 1 zaječí zadek
  • 100 g špeku, nakrájet na proužky
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • ½ menšího celere, drobně nakrájet
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • ¼ lžičky tymiánu
  • 3 plátky citrónu, odříznout kůru i s bílou dužinou, odstranit pecky
  • 1 lžička octa
  • 3 dcl červeného vína (Vavřinec)
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 1 kysaná smetana
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • ½ l vody
  • ¼ octa
  • 8 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 mrkve, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 celer, drobně nakrájet

Vodu svařit s octem a kořením, nechat vychladnout.
Na dno kastrolu dát část zeleniny, položit zajíce, překrýt zeleninou, zalít marinádou.
Občas přelívat, obracet.
Pokud bude zajíc marinován, pak zeleninu z marinování použít do základu

1. Zajíce prošpikovat 100 g špeku, osolit, pokapat citrónovou šťávou.
2. Na pánvi rozpustit 50 g špeku, přidat máslo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli.
3. Přidat cukr, ocet promíchat, přidat mouku, promíchat, přidat hořčici, koření, plátky citrónu promíchat.
4. Do pekáče dát alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat základ z pánve, vložit zajíce, podlít vývarem, dát péct, občas přelívat.
5. Maso vyjmout z pekáče, dát stranou, šťávu scedit.
6. Ze scezené zeleniny vyndat bobkový list, celé koření, plátky citrónu, rozmixovat, přidat do scezené šťávy, vmíchat smetanu, přiměřeně zředit vývarem.
Příloha: knedlíky.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

KANČÍ PAŠTIKA

  • 400 g kančí plece, nakrájet
  • 250 g uzeného bůčku
  • 150 g vepřových jater, nakrájet
  • 100 g špeku, nakrájet na plátky, na vyložení formy
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 větší cibule, drobně nakrájet
  • 1 houska
  • 2 žloutky
  • 1 dcl smetany
  • 1 lžíce sádla
  • koření mleté: jalovec, muškátový oříšek, koriandr, majoránka, nové koření, tymián, bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, osmažit.
2. Přidat nakrájené maso, sůl, koření, dusit cca 30 minut.
3. Osmažit játra, osolit, opepřit.
4. Vychladlé maso, játra, střed housek namočených ve smetaně umlít na strojku na maso.
5. Do umletého masa přidat žloutky, smetanu, koření, promíchat, dát do formy vyložené plátky špeku.
6. Formu s paštikou dát do pekáče s vodou zakrýt alobalem a v troubě péct 1½ - 2 hodiny při 150°C.
Víno: Zweigeltrebe; Moravia.

Vytisknout

ZAJEČÍ RAGÚ

  • 1 zaječí předek, vykostit, maso nakrájet na menší kousky, osolit, opepřit.
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • 2 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 lžička rajčatového protlaku  
  • 1 hrnek sušených hub, na 1 hodinu namočit do vody
  • 5 zrnek pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • 1 malý bobkový list
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 šlehačka
  • ½ květáku, uvařit v osolené vodě, rozebrat
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, osmažit cibuli, přidat maso, osmažit ze všech stran, maso vyjmout.
2. Přidat papriku, promíchat, přidat vývar, trochu vody z namočených hub a všechny položky mimo šlehačky,  květáku a hrášku, provařit, přidat maso, dusit do měkka, míchat, podle potřeby přidat vývar.
3. Do hotového pokrmu přidat květák a hrášek.
Příloha: bramborové noky, rýže.
Víno: Modrý Portugal.

Doporučujeme