• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 16 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POLÉVKA ZE ZAJÍCE

1,5 l vody
1 zaječí předek i s břišními stěnami a s hlavou (bez očí, nosu a uší)
srdce
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 snítka libečku
6 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ, zředit ½ l vody, promíchat, vařit.
Králičí předek a srdce vložit do 1 l studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat zeleninu, celý pepř, libeček, bobkový list, zředěnou jíšku, sůl.
Vařit až maso změkne, scedit.
Maso obrat, nakrájet, dát do scezeného vývaru, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, přidat játrové knedlíčky, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.

Játrové knedlíčky
100 g zaječích jater, doplnit drůbežími játry
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl

1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu vývar, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.

 

Vytisknout

GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZE ZVĚŘINY

500 g ořezu ze zvěřiny
2 l vody
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
400 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
½ lžičky tymiánu,
1 lžička majoránky
1 bobkový list
pepř
sůl

V kastrolu krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, smažit 1 minutu, míchat. Zředit vodou, vařit.
Omytou zvěřinu ponořit na několik minut do vařící vody, vyndat opláchnout, nakrájet na kousky.
V kastrole rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat kmín, nakrájené maso, osmažit, přidat mletou papriku, rajčata, promíchat.
Přidat zředěnou jíšku, česnek, bobkový list, tymián, vařit 30 minut.
Přidat brambory, vařit, až brambory změknou, odstranit bobkový list, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

PEČENÝ NADÍVANÝ BAŽANT

1 bažant
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Bažanta očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou bažanta naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat bažanta prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít bažanta horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat bažanta šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Modrý Portugal.

Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
bažantí játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl

Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.

Vytisknout

PEČENÁ NADÍVANÁ DIVOKÁ KACHNA

1 kachna
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Kachnu očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou kachnu naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat kachnu prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít kachnu horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat kachnu šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
kachní játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl

Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.

Vytisknout

KOROPTVE PEČENÉ NA SLANINĚ

2 koroptve
½ l masového vývaru
80 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Koroptve očistit, opláchnout, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit, osolit vně i uvnitř.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat na kostičky krájený špek, přidat cibuli, přidat celý pepř, nové koření, jalovec, tymián, smažit 4 minuty, míchat.
Obsah pánve přelít do pekáče, do základu vložit bažanta prsíčky dolů, podlít částí vývaru, vložit do rouby rozehřáté na 170°C, péct 1½  hodiny.
V průběhu pečení koroptví občas přelévat, případně doplnit horký vývar, bažanta obrátit.
Pečené koroptve vyjmout, naporcovat, šťávu z pekáče scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Zweigeltrebe.

Doporučujeme