• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KYNUTÉ TĚSTO NA PALAČINKY

250 g hladké mouky
300 ml vody
300 ml mléka
20 g kvasnic
25 g cukru
25 g másla
1 vejce
sůl
citrónová kůra

Do směsi vody a mléka vmíchat kvasnice, sůl, cukr a vejce, přisypat mouku, přidat rozehřáté máslo, trochu strouhané citrónové kůry, promíchat, nechat vykynout.

Vytisknout

LITÉ TĚSTO NA PALAČINKY

200 g hladké mouky
3 vejce
300 ml mléka
20 g cukru,
sůl

1. Vejce rozšlehat v mléce, přidat cukr, špetku soli, přimíchat mouku.
2. Těsto nechat 10 minut.

Vytisknout

MRAMOROVÁ BÁBOVKA

380 g polohrubé mouky
200 g másla
280 g cukru
4 žloutky
4 bílky, našlehat sníh
20 g kakaa
7 lžic mléka
1 balíček vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
tuk na vytření formy
strouhanka na vysypání formy

Do mísy dát cukr, žloutky, našlehat.
V misce promíchat mouku s práškem do pečiva, přidávat střídavě s mlékem k našlehaným žloutkům, přidat citrónovou kůru, vanilkový cukr, promíchat, přidat sníh, promíchat.
Těsto rozdělit na 3 díly. Do jednoho dílu vmíchat kakao.
Do vymazané a strouhankou vysypané formy dát díl neobarveného těsta, pak díl těsta s kakaem a druhý díl neobarveného těsta.
Vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct cca 45 minut, sledovat barvu těsta.

Vytisknout

PALAČINKA

125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
1 lžička cukru
špetka mleté vanilky
2,5 dcl mléka
špetka soli
olej

Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité.
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli, rozmíchat metlou na hladké a tekuté těsto, nechat 15 minut ležet, promíchat případně zředit dalším mlékem.
Rozpálit palačinkovou pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.

Sladká náplň
250 g měkkého tvarohu
80 g rozinek
špetku skořice
2 lžíce mléka
1–2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžíce strouhaného kokosu
Všechno smíchat

Slaná náplň:
3 lžíce olivového oleje
1 šalotku
200 g čerstvého špenátu
špetku soli
120 g parmazánu

Vytisknout

PIŠKOTOVÁ OMELETA

1 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce cukru
2 žloutky
2 bílky, ušlehat sníh
máslo na pečení

V míse našlehat žloutky s cukrem, vmíchat sníh, mouku.
Na pánvi rozehřát máslo, přilít těsto, omeletu osmažit z obou stran.
Potírat: zavařeninou, rozvařeným ovocem nebo rozmixovaným ovocem, pudinkem, přeložit, pocukrovat, případně ozdobit málo slazenou šlehačkou.

Doporučujeme