• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z KUŘETE

1 menší kuře
2,5 l vody
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
2 dcl smetany
2 žloutky
½ lžíce másla na osmažení zeleniny
pepř
sůl

Ochucená jíška
½ l vody
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
malá mrkev, hrubě nakrájet
malá petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
drůbky (pokud je dodavatel přidal ke kuřeti, měl by)
2 zrnka pepře
sůl
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat, přidat muškátový květ. Zředit studenou vodou.
Přidat zeleninu, pepř, vařit stejnou dobu jako kuře, občas míchat.
V průběhu vaření doplňovat vodu podle potřeby.
Dochutit solí.

Do 2,5 l studené osolené vody přidat kuře, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, pomalu vařit cca 45 minut.
V menším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat trochu horké vody, zeleninu uvařit, scedit.
Vývar z kuřete scedit do hrnce, přidat scezenou provařenou jíšku, vařené kostičky zeleniny, nakrájené kuřecí maso, hrášek, provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně dobře rozmíchat žloutky, přidat do polévky, dobře promíchat, nevařit.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

MORKOVÉ KNEDLÍČKY

200 g morku z hovězích kostí
2 žloutky
160 g hrubé mouky
40 g sýra typu parmezán
pepř
sůl

Do mísy vložit morek, přidat žloutky, dobře utřít, přidat mouku, sýr, pepř, sůl, vypracovat těsto.
Udělat knedlíčky, vložit do vařící osolené vody, vařit cca 4 minuty.

Vytisknout

HRÁCH A KROUPY

HRÁCH A KROUPY 4 osoby

0,3 kg fazolí, přebrat, propláchnout, namočit na 6 hodin, slít
0,3 kg krup, namočit na 6 hodin, slít
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku, rozmačkat
1 cibule drobně nakrájet
2 lžíce sádla
4 lžíce škvarek, rozehřát
pepř
sůl

Hrách a kroupy zvlášť uvařit, slít, míchat.
Na sádle osmažit cibuli.
Do směsi hrachu a krup vmíchat majoránku, česnek, cibuli, ochutit pepřem a solí.
Prezentace: každou porci posypat škvarkami.

Vytisknout

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY 2

2 housky, nakrájet na malé kostičky
100 g strouhanky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžíce másla na smažení housky
½ lžíce másla na smažení cibule
sůl

Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat housku, osmažit.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat cibuli, 2 minuty smažit, míchat.
Do mísy dát vejce, přidat mléko rozmíchat, přidat sůl, po částech strouhanku, míchat.
Přidat housku, cibuli, zelenou petržel, vypracovat těsto, případně zředit mlékem.
Udělat malé kulaté knedlíčky.
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit knedlíčky, vařit cca 4 minuty. Občas míchat.
Vhodné jako vložka do polévek, nebo jako příloha ke kuřecímu ragú.

Vytisknout

HRACHOVÁ KAŠE

250 g hrachu
1 dcl mléka, nebo 2 lžíce smetany
menší cibule, drobně nakrájet, osmažit na sádle
3 stroužky česneku, rozmačkat
1½  lžička majoránky
½ lžičky saturejky
pepř
sůl

1. Hrách namočit přes noc.
2. Vyměnit vodu, hrách uvařit doměkka, přidat česnek, rozmixovat.
3. Přidat koření, česnek, promíchat, podle potřeby zředit vývarem, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce sypat osmaženou cibulí.

Doporučujeme