• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla, nechat změknout
  • ½ cibule
  • 3 lžíce mléka
  • pažitka, drobně nakrájet
  • mletá paprika
  • sůl

1. V míse rozmíchat máslo se solí.
2. Přidat tvaroh, mléko, promíchat.
3. Přidat cibuli, papriku, pažitku, promíchat, ochutit solí.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

Vytisknout

TVAROHOVÝ KÁVOVÝ KRÉM

  • 250 měkkého tučného tvarohu
  • 3 lžíce kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce kakaa nebo instantní kávy
  • 1 šlehačka, ušlehat
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g mandlí, spařit, oloupat, hrubě nakrájet

1. Tvaroh rozšlehat s mlékem, přidat kakao, cukr.
2. Vmíchat šlehačku.
Prezentace: krém dát do misek, posypat ořechy.

Vytisknout

SÝROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A CELEREM

  • 250 g tvrdého sýra, nakrájet na nudličky
  • 250 g ředkviček, drobně nakrájet
  • 150 g celere, drobně nakrájet
  • 100 g majonézy
  • 100 g jogurtu
  • 1 lžička cukru
  • šťáva z ½ poloviny citrónu

Všechno smíchat, vychladit.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

SÝROVÉ BRAMBORÁKY

  • 350 g tvrdého sýra, hrubě nastrouhat, vymačkat vodu
  • 1 kg brambor, syrové jemně nastrouhat
  • 1 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g tučné anglické slaniny, nakrájet na proužky
  • sádlo na smažení
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře

Udělat placky, smažit na sádle.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

SÝROVÝ SALÁT SE ZELENINOU

  • 250 g tvrdého sýra, nakrájet na proužky
  • 150 g šunky, nakrájet na proužky
  • ½ salátové okurky, odstranit dužinu, nakrájet na proužky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
  • 1 cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
  • Zálivka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Položky salátu smíchat, přidat zálivku, promíchat, posypat cibulí.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

Doporučujeme