• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT SE SÝREM NIVA

  • 200 g Nivy, nakrájet na kostičky
  • 3 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na kostičky
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 1 sterilovaná kapie
  • 1 sterilovaná okurka
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kysané smetany
  • pepř
  • sůl

Všechno smíchat.
Víno: Muškát moravský; Irsai-Oliver.

Vytisknout

OVOCNÝ SALÁT S NIVOU

  • 350 g kompotových mandarinek
  • 300 g kompotových hrušek, nakrájet na kostičky
  • 300 g nivy, nakrájet na malé kostičky
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 2 dcl šlehačky, vyšlehat, nesladit

Všechny položky mimo šlehačky smíchat, rozdělit do pohárů nebo misek, doplnit šlehačkou.

Vytisknout

SÝROVÝ SALÁT

  • 300 g blaťáckého zlata, nakrájet na kostičky
  • 200 g šunkového salámu, nakrájet na kostičky
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 2 sterilované okurky, nakrájet na kostičky
  • 2 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na kostičky
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu

1. V míse rozmíchat zálivku.
2. Do zálivky vmíchat položky salátu.
Víno: Tramín.

Vytisknout

BROSKVE S KRÉMEM

  • 6 vyzrálých broskví
  • 3 balíčky žervé
  • 3 lžíce cukru
  • 2 dcl smetany na šlehání, udělat šlehačku
  • 1 dcl kysané smetany
  • 6 lžic malin nebo jahod z kompotu

1. Broskve podélně rozkrojit, odstranit pecky.
2. V misce smíchat žervé, cukr, zakysanou smetanu, vyšlehat krém.
3. Krém naplnit do broskví, přidat maliny nebo jahody, doplnit šlehačku.

Vytisknout

SALÁT S ROMADÚREM

  • 300 g romadúru, nakrájet na kostičky
  • 200 g šunkového salámu, nakrájet na kostičky
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet, propláchnout horkou vodou
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 2 sterilované okurky, nakrájet na kostičky
  • 2 sterilované kapie
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu

1. V míse rozmíchat zálivku.
2. Do zálivky vmíchat položky salátu.
Víno: Ryzlink vlašský, Tramín.

Doporučujeme