• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TVAROHOVÝ TRHANEC

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 50 g hrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 3 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 3 bílky, udělat tuhý sníh
  • několik lžic mléka
  • máslo na potření plechu na pečení
  • strouhanka na vysypání plechu

1. V míse utřít žloutky s cukrem, přidat tvaroh, mouku, mléko, vypracovat těsto.
2. Vmíchat sníh, vyválet plát vysoký cca 1,5 cm.
3. Plech vytřít máslem, dobře vysypat strouhankou.
4. Dát do trouby vyhřáté na 180°C, péct 20 – 25 minut.
Prezentace: natrhat na jednotlivé porce, přelévat hustými ovocnými šťávami, potírat džemem, nebo medem.

Vytisknout

NOKY S BRYNZOU

  • 500 g hrubé mouky
  • 300 g brynzy
  • 40 g másla, rozehřát, do těsta
  • 100 g másla, rozpustit, na přelití noků
  • ¼ l mléka
  • pepř
  • sůl

1. Do mísy prosát mouku, přidat vejce, máslo, sůl, vypracovat těsto.
2. Lžičkou vykrajovat nočky, vkládat do osolené vařící vody, vařit 3 - 4 minuty.
Prezentace: porci noků přelít rozpuštěným máslem, posypat brynzou, ochutit.

Vytisknout

RAKOVNICKÉ SÝROVÉ KROKETY

  • 3 housky, drobně nakrájet
  • 150 g tvrdého sýra, nastrouhat
  • 2 vejce
  • 1 vejce vařené natvrdo, drobně nakrájet
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžíce másla, nechat změknout
  • sádlo na smažení
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka
  • pepř
  • sůl

1. Z housek, mléka, 2 vajec, másla udělat těsto, přidat muškátový květ, sůl.
2. Do těsta zapracovat strouhaný sýr, nakrájené vejce.
3. Vyválet plát cca 0,5 cm vysoký, vykrájet obdélníkové krokety, obalit ve strouhance.
4. V pánvi rozpustit větší množství sádla, krokety osmažit.

Vytisknout

BRYNZOVÉ HALUŠKY

  • 750 g brambor, oloupat, drobně nastrouhat, vymačkat vodu
  • 300 g hrubé mouky
  • 300 g brynzy
  • 100 g špeku, drobně nakrájet, vyškvařit
  • pepř
  • sůl

1. Brambory smíchat s moukou, solí, vypracovat těsto, případně přidat trochu vody.
2. Lžičkou vykrajovat nočky, vkládat do osolené vařící vody, vařit 3 - 4 minuty, když jsou halušky hotové, tak vyplavou.
Prezentace: porci halušek přelít vyškvařeným špekem, posypat brynzou, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

RAKOVNICKÝ MASOVÝ NÁKYP SE SÝREM

  • 300 g vařeného nebo pečeného masa
  • 1 kg brambor, uvařit, oloupat
  • 2 žloutky
  • 100 g tvrdého sýra, nastrouhat
  • 50 g balkánského sýra, hrubě nastrouhat
  • 2 lžíce sádla
  • 300 g kysaného zelí, vymačkat vodu, překrájet
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • pepř
  • sůl

1. Polovinu masa drobně nakrájet, smíchat se žloutky, šalvěji.
2. Polovinu brambor rozmačkat, polovinu nakrájet na plátky.
3. Nakrájené brambory promíchat s tymiánem.
4. Smíchat rozmačkané brambory s masem promíchaným se žloutky, solí.
5. Do pekáče dát alobal, potřít sádlem, položit vrstvu smíchaných brambor a masa.
6. Dále vrstvu zelí, vrstvu krájených brambor, vrstvu masa, atd.
7. Na vrch rozetřít zbytek sádla, posypat sýrem, zakrýt pekáč
7. Dát do trouby předehřáté na 180°C na 15 minut.
Prezentace: porce přelívat olivovým olejem.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr; Müller Thurgau, pozdní sběr.

Doporučujeme