- 2 bílé cibule, drobně nakrájet
- šťáva z ½ citrónu
- 3 dcl bílého vína
- 4 dcl rybího vývaru
- 8 hlaviček středních žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
- 2 lžíce másla
- 1 kelímek zakysané smetany
- bílý pepř
- sůl
V kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, přidat žampióny, krátce osmažit, zalít 1,5 dcl vína, 1 dcl rybího vývaru, dusit 10 minut.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit, až dokonale změkne, ale nesmí začít hnědnout, přidat 1,5 dcl vína, 2 dcl vývaru, zredukovat, zahustit smetanou, vmíchat dušené žampióny i se šťávou, citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí, promíchat.
(Pokud je ryba pečena v pekáči, přidat i výpek.)
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




