Tuňák, absolutně čisté maso s absolutní chutí. Jednoznačná volba pro příjemný oběd s dokonalým chuťovým zážitkem. Modrý Portugal je pak víno, které si bude se skvěle připraveným tuňákem výtečně rozumět.
250 g filetů z ryby, osolit, opepřit
3 lžičky olivového oleje
1 lžíce másla
1 šalotka, drobně nakrájet
½ červené papriky, drobně nakrájet
½ zelené papriky, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 malá brambora, oloupat nakrájet na male kostičky
450 g rajčat, oloupat, drobně nakrájet
1½ hrnku rybího vývaru, nebo drůbežího vývaru
1 dcl bílého vína
2 lžičky mleté papriky
½ lžičky pepře
sůl
1 lžička petržele drobně nakrájet
1. V nízkém kastrolu rozehřát máslo, přidat olej, osmažit bramboru, přidat papriky, osmažit, přidat šalotku, osmažit, přidat česnek, osmažit, přidat víno, zredukovat o 1/3, přidat rajčata, krátce dusit, promíchávat.
2. Přidat vývar, dusit 20 minut, občas promíchat.
3. Na pánvi rozpustit máslo, osmažit rybu, cca 7 minut na každé straně,
Příloha: vařená rýže.
Víno: Modrý Portugal.