• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 11 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZÁVITKY Z PSTRUHA

  • 4 filé ze pstruha (nebo jiné ryby bez kostí)
  • 4 plátky uzeného lososa
  • kousek pórku, nakrájet na tenké proužky, krátce osmažit na másle
  • 8 snítek kopru
  • provensálské koření
  • rozmarýn (není nutné)
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • 200 g másla
  • 200 g baby karotky, uvařit v páře
  • 200 g brokolice, uvařit v páře
  • 4 dcl rybího vývaru
  • pepř
  • sůl

Omáčka

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • ½ hrnku bílého vína
  • šťáva z ½ citrónu (nebo víc)
  • ½ hrnku šalotky, drobně nakrájet
  • celý pepř
  • 6 dkg másla, nakrájet na kousky
  • bílý pepř
  • sůl
  • ½ lžíce provařené jíšky

1. Filé ze pstruha osolit, okořenit provensálským kořením, rozmarýnem, bílým pepřem, pokapat citrónovou šťávou.
3. Na filé položit kopr, pórek, plátek lososa, zabalit závitek, upevnit nití.
4. Závitky dát do pekáčku těsně vedle sebe, podlít rybím vývarem.
5. Dát do trouby rozehřáté na 190°C, péct zakryté 20 minut. 

Omáčka
1. Do kastrolu dát víno, přidat cibuli, celý pepř, přivést k varu, zredukovat na ¼.
2. Přidat vývar, celý pepř, zredukovat na ½.
3. Přidat šlehačku, přivést k varu, zmírnit oheň, přidat jíšku, dobře promíchat.
4. Přidávat máslo, každý kousek vmíchávat zvlášť.
5. Přidat citrón, bílý pepř, sůl.

Hotovou roládu posypat zelenou petrželí, přelít omáčkou.  
Příloha: bramborová kaše opečená na másle.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ