Vývar
- 1,5 kg ryby (kapr, lín, plotice, atd.)
- 2 cibule
- 5 zrnek pepře
- 2,5 l vody
1. Ryby očistit, odřezat hlavy a ploutve, ryby nakrájet na stejné kostky 3 cm.
2. Do hrnce dát vodu, přidat rybí ořez a vnitřnosti, přivést k varu, sbírat pěnu.
3. Přidat cibuli, pepř, vařit 30 minut. Scedit.
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 50 g špeku, drobně nakrájet
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce sladké papriky
- 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
- 3 čerstvé papriky, oloupat, nakrájet na tenké proužky
- 1 sušená chilli paprička
- 2 l vody
- zakysaná smetana
- sůl
1. Do hrnce dát sádlo, špek, rozškvařit.
2. Přidat čerstvé papriky, cibuli, osmažit, až cibule začne mírně hnědnout.
3. Přidat sladkou papriku, promíchat, přidat rajčata, chilli papričku, promíchat.
4. Přidat vývar, nakrájené ryby, vařit 30 minut.
5. Dochuit pepřem, solí, krátce provařit.
Prezentace: na polévku přidat lžíci smetany.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.