2 kg filetů ze sumce, nakrájet na kousky 2,5 x 2,5 cm
16 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky (nebo stejné objemové množství lesních hub)
0,5 l rybího vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
2 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na proužky
2 světlezelené papriky (slovenská, maďarská, ne zelená španělská), nakrájet na proužky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky estragonu
½ lžičky saturejky
pepř
sůl
Nakrájené maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat houby, zelené papriky, maso, smažit 3 minuty, opatrně míchat, aby se nepoškodilo maso.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mletou papriku, promíchat, přidat rajčata, opepřit, osolit.
Přidat část vývaru, dusit 20 minut, podle potřeby přidávat horký vývar.
Odstavit, přidat estragon, saturejku, smetanu ke šlehání, promíchat, provařit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




