4 filety ze pstruhů, opepřit, osolit, posypat tymiánem
4 plátky listového těsta, dlouhé jako filety pstruha, široké 10 cm
3 hrsti listů špenátu
1 lžíce másla
tymián
pepř
sůl
Pruhy listového těsta položit na plech, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 6 minut.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit filety, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Na pánev přidat listový špenát, krátce osmažit, osolit.
Pruhy listového těsta rozdělit na poloviny, na spodní část položit filet pstruha, část špenátu, přikrýt druhou částí těsta.
Omáčka na rybu
3 šalotky nebo 2 cibule, skutečně drobně nakrájet
2 dcl rybího vývaru
1,5 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
200 g másla
citrónová šťáva z ½ citrónu.
zelená petržel, drobně nakrájet
bílý pepř
sůl
1. V kastrolu rozehřát 100 g másla, osmažit šalotku (zesklovatět).
2. Přidat víno, zredukovat na ½.
3. Přidat vývar, citrónovou šťávu, 5 minut provařit, rozmixovat.
4. Pánev ostavit z plotny, přidat 100 g másla, promíchat, dochutit pepřem, solí.
5. Přidat zelenou petržel.
Prezentace: do hlubokého talíře dát 3 lžíce omáčky, na omáčku položit listové těsto se pstruhem.
Víno: Ryzlink rýnský.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




